Хрвати су прогнавши Србе „убили сами себе“

04.08.2017 Актуелно

 

Додик је, уочи централне државне манифестације обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“, рекао да је Хрватска изгубила тиме што су Лика и подручја гдје су живјели Срби остали празни и без могућности да буду испуњени животом.

„Они су нас побили и прогнали. Срби који су кренули у непознато стигли су у познато – у Србију и Републику Српску и управо су овдје побољшали наше капацитете и наш живот“, нагласио је Додик.

Он је навео да је у вријеме када се „Олуја“ десила Србија била повучена и да је то питање дошло на дневни ред тек доласком Александра Вучића на власт.

„На томе смо му веома захвални. Веома је важно да се обиљежава. Срби су се овдје окупили у великом броју. То чине институције Србије и Српске заједно“, рекао је Додик.

Злочиначка хрватска војно-полицијска акција кодног имена „Олуја“, у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО-а, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је око 2.000 Срба, махом цивила.

Са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано је више од 200.000 Срба са вјековних огњишта.

„Олуја“ представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. августа 1995. године, није протјеран тако велики број људи.

Архива