Hеприхватљива одлука о повећању плата у ЖРС

09.08.2017 Актуелно

 

„Та одлука је неприхватљива из најмање два разлога. Један је то што се предузеће спрема за озбиљно финансијско и организационо реструктурисање уз подршку Владе и Свјетске банке које ће захтијевати озбиљна финансијска средства“, рекла је Цвијановићева Срни на питање да прокоментарише одлуку Управе „Жељезница“ о повећању плата руководиоцима средњег ранга.

Она је додала да је други разлог одлука Владе да се не може повећавати фонд плата у оквиру јавног сектора, наводећи да има вјероватно и других који су изашли из тих оквира и да ће сви морати да се врате у дефинисане границе, што је задатак управних структура тих предузећа.

„Што се тиче конкретног повећања плата за поједина руководећа мјеста у ‘Жељезницама’, не улазећи у разлоге којим су се у Управи тог предузећа руководили, а вјерујем да разлози постоје, ипак морам рећи да је то за Владу неприхватљиво с обзиром на бројне изазове с којим се сусреће ово предузеће“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да за процес укупног реструктуирисања овог предузећа треба обезбиједити око 230 милиона КМ.

„Томе треба додати и да Влада за субвенције ‘Жељезницама’ из буџета издваја 25 милона КМ годишње, а не треба губити из вида ни значајне укупне недоспјеле обавезе за дугорочне кредите које ће највјероватније пасти на терет буџета Републике, тако да није оправдано вршити повећање плата или стварати било које нове обавезе у оквиру овог предузећа“, поручила је Цвијановићева.

Архива