Додик: Cрпска ће се о НАТО-у изјаснити на референдуму!

18.08.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да треба покушати окупити политичке факторе Републике Српске како би постигли консензус о спровођењу референдума са питањем „Да ли сте за то да БиХ, односно Република Српска, буде чланица НАТО-а“ и можда и са другим питањем „Да ли сте за то да постоје Оружане снаге БиХ“.

„Почела је пракса да НАТО једног дана, када устанемо ујутру, може само да саопшти да је БиХ примљена у његово чланство, а ми можемо да будемо затечени. Зато ћемо урадити неколико ствари“, рекао је Додик за „Спутњик“ и додао да је једна од њих постизање консензуса у Српској.

Предсједник Српске истиче да је најадекватнији одговор да се тај намјеравани, договорени и општеприхваћени референдум одржи што прије и да народ у Републици Српској каже свој став.

Додик наглашава да је референдум о приступању БиХ НАТО-у дефинитивна одлука Српске, како би се њени грађани изјаснили о тим интеграцијама у тренутку када буду дошле на дневни ред.

„Мислим да немамо разлога да оклијевамо, а размишљамо и да се вратимо на позицију референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, који смо спријечени да спроведемо великом интервенцијом Запада“, истакао је Додик.

Он је позвао земље чланице Савјета за спровођење мира у БиХ да зауставе ерозију и насиље које се спроводи у БиХ у оквиру судова под патронатом међународне заједнице и НАТО-а.

Додик је оцијенио да се НАТО превише умијешао у унутрашња питања у БиХ и да креира ствари тако да БиХ буде формално проглашена за члана тог савеза, без пристанка Републике Српске.

Он је рекао да се тиме крши принцип добровољног приступања НАТО-у, а таква политика одговара првенствено Бошњацима, док се Српска доводи пред свршен чин.

Додик је навео да не постоји ниједна одлука у Српској о учлањењу у НАТО, као ниједна одлука ниједног органа у БиХ о томе, мада постоје одлуке које су у вези са неким политикама, као што је за приступање МАП-у, што није укључивање у НАТО, него нека ранија фаза.

„Међутим, промијениле су се околности. Прије седам до осам година, када се о томе у БиХ интензивно причало и када је скоро постојао значајнији консензус о томе, и ми у Српској се, имајући у виду да је те 2006/2007. године то било бенигно питање, нисмо ни супротстављали неким процедурама, као што је прича о НАТО-у“, рекао је предсједник Републике Српске.

Међутим, каже Додик, сада је очигледно да БиХ, без воље Републике Српске, жели да се „стрпа у НАТО“ и у том погледу веома је важно да се зна воља народа.

„Ови у БиХ и НАТО-у рећи ће да то није став Босне. То нас не занима, нас занима наш став. Ако Република Српска на референдуму каже да нема чланства у НАТО-у, онда нема више никаквих процедура око тога. И то је обавеза и онима из српског народа који можда мисле да треба да се иде тамо“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање зашто референдум баш у овом тренутку, Додик каже да је чашу прелило уплитање суда који не постоји по Уставу БиХ, а који пресуђује без правног основа.

„Нема никаквог закона о имовини у БиХ, они су искористили Споразум о сукцесији да би доносили одлуке и отимали власништво над земљиштем и имовином Републике Српске“, нагласио је Додик.

Томе се, како каже, придружила и НАТО команда у Сарајеву, чиме је показала да није за правну државу, уважавање унутрашњих односа, већ за креирање односа какви њима одговарају.

„Томе су се придружили и ОХР и други, који покушавају да кажу да се одлуке суда морају спроводити без обзира на чињеницу да је међународна заједница наметнула тај суд и да у том погледу нема никакав унутрашњи легитимитет“, каже Додик.

На питање када планира да организује референдум, Додик је рекао да у Српској постоји консензус о томе да се не може кретати ка НАТО-у, али да види да у посљедње вријеме неки траже „неке излазе“.

Додик је навео да није ријеч само о НАТО-у, већ да се доводи у питање читава БиХ, те оцијенио да је сада створен модел по коме, умјесто као раније да високи представник отима надлежности Републике Српске, то сада у Уставном суду БиХ раде троје судија странаца и два Бошњака, који могу да прегласавањем српских и хрватских судија донесу било коју одлуку.

„А онда нама говоре да таква одлука мора да буде поштована. То ће довести до атрофије било каквих односа у БиХ која већ дуже вријеме показује неспособност да функционише“, истакао је Додик.

Он је нагласио да се може сагласити са онима који о БиХ све чешће говоре као „пропалој“ или „разваљеној“ држави.

На питање какву реакцију међународне заједнице очекује на евентуално спровођење референдума, Додик каже да би међународна заједница „рекла да референдум нема снагу“.

„Има снагу за нас. Ми то радимо због себе. Хоћемо да на референдуму направимо општеполитичко јединство и да одбацимо НАТО као наш пут. То је дефинитивно оно што мислимо да треба да урадимо. Шта они мисле о томе? Наравно да им неће бити драго“, рекао је Додик.

Предсједник Српске навео је да међународна заједница признаје све што је против Срба, те подсјетио на бошњачко-хрватски референдум 1. марта 1992. године о сецесији БиХ, на који Срби нису изашли, а међународна заједница га је признала.

Додик је додао да Српска жели јасно да каже да неће да иде путем НАТО-а у условима када је свијет поларизован, када би то значило сврставање на једну страну и подршку само једној политици и када би то значило губитак значајних земаља пријатеља, које нису чланице НАТО-а, као што су Русија и неке друге земље.

Он је истакао да Српска не жели то да изгуби, нити да се разликује од Србије.

„Ако је Србија прогласила неутралност, онда ћемо и ми учинити све да Република Српска остане у фокусу неутралности, мада ми морамо, имајући у виду настале околности, умијешаност НАТО-а у политичке процесе овдје, да се изборимо на начин на који Србија то није радила. Морамо да идемо са снагом која је најважнија, а то је снага народа“, нагласио је Додик.

Архива