Додик: Бањалука је заинтересована како ће бити ријешено питање Косова

12.08.2017 Актуелно

 

„Срби из Републике Српске у свом духовном и менталном карактеру Косово доживљавају исто као што га доживљава сваки Србин“, рекао је Додик за „Вечерње новости“, одговарајући на питање да ли очекује да се Бањалука укључи у унутрашњи дијалог о Косову.

Он је рекао да и Срби на Косову и Метохији веома гледају на Републику Српску и да имају осјећај припадништва и подршке.

„Став Републике Српске је познат – не признајемо независност Косова, нисмо дозволили да га призна БиХ. Наша политика је чврста и у томе у Републици Српској постоји консензус. Наравно, увијек ћемо пратити званичну политику Србије“, истакао је он.

Предсједник Српске рекао је да га је, иако је дуго у политици, веома изненадила бура која се дигла око најављене декларације о опстанку српске нације.

„Срби у земљама региона суочавају се са бројним проблемима и није угрожен само наш језик и култура“, рекао је он.

Додик је напоменуо да је циљ декларације да позове земље у региону да се поштују сва права Срба, у складу са стандардима и конвенцијама ЕУ и УН.

Одговарајући на оптужбе лидера Бошњачке демократске заједнице /БНЗ/ Муамера Зукорлића и бишвег градоначелника Сребренице Ћамила Дураковића за „удар на територијални интегритет БиХ“, Додик је навео да би Зукорлић волио да каже да Србија треба да се одрекне Косова, али се плаши да би неко у том случају предложио да јој се да Република Српска.

„Зато и отвара причу како је, наводно, опасно да се Бањалука укључи у унутрашњи дијалог о Косову и Метохији и пријети некаквим распакивањем региона. Ни он, нити други бошњачки лидери не могу ништа да распакују, него само покушавају да подигну свој значај“, закључио је Додик.

Архива