За Српску важно да има добре односе и са Бриселом и са Москвом

03.07.2017 Актуелно

 

„Наше политике које се тичу европског пута су веома јасне. Ми смо рекли да смо спремни да будемо дио тог пута, ако смо видљиви и ако имамо механизам координације“, рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да је политика Москве увијек била коректна према Републици Српској и да су увијек „били ту“ када је то било потребно на политичком нивоу.

Додик је навео да се Српска и Москва слажу да треба укинути позицију високог представника, да руска Амбасада помаже Српској да се чује њен извјештај у Савјету безбједности УН, као и да је Русији одговара став Српске када је ријеч и НАТО-у.

„Русија не крије да је против НАТО-а и његовог ширења, њој одговара став који заступа Република Српска. Ми то радимо из свог разлога не због Москве и њених захтјева. Од мене то нико није тражио“, рекао је Додик.

Он је напоменуо и да је западу речено да Српска има проблем са НАТО питањем, те да њена политика није таква да иде мимо Србије.

Додик је напоменуо да је недавно разговарао са једним од високопозиционираних људи у кабинету њемачког канцелара Ангеле Меркел који је рекао да, уколико нема споразума са Међународним монетарним фондом, Европа не може више да помаже, као и да неће бити подржан ниједан нови пројекат ако не буде усвојен закон о акцизама.

Додик је рекао да Република Српска не прави непријатеље, те подсјетио да су је у прошлом времену највише оспоравале западне земље, као и да је Европа подржавала високог представника да чини насиље над међународним правом.

Он је навео да је европска политика сада нешто мало другачија и да значајан број европских земаља сматра да треба да оде високи представник, али због добрих односа са Америком то још држи.

„Ми смо успјели да очувамо Републику Српску и поред разјарених високих представника који су преносили надлежности увијек када су хтјели. Успјели смо да створимо концепт механизма координације у коме се уважава уставни и дејтонски капацитет“, рекао је Додик.

За механизам координације Додик је рекао да је озбиљна политичка побједа, те да нема шансе да то буде промијењено.

Архива