У уторак освјештање манастира Осовица у општини Србац

20.07.2017 Актуелно

 

Додик је након обиласка манастира новинарима рекао да је Осовица изграђена у посљедњих осам година, те да представља власништво свих вјерујућих људи, који ће у њему наћи мир, разлог да дођу, који ће се ту вјенчати и крстити и који ће доћи са добром вољом и жељом за добро свих.

„На овом мјесту није било готово ништа сем сјећања на стари манастир, који се ту давно налазио“, додао је Додик.

Он је изразио дивљење начином на који је послове око градње водио владика бањалучки Јефрем, свештенство, али и послом, који су обавили мајстори.

„Ради се о једном предивном мјесту и надам се да ће у уторак, када је предвиђено освештање којем ће присуствовати и Његова светост патријарх српски Иринеј, доћи доста људи“, навео је Додик и рекао да ће и сам присуствовати освештању.

Владика бањалучки Јефрем истакао је да се манастир прије може видјети, него описати, додајући да се на њему радило осам година.

Градња манастирског комплекса почела је прије осам година након што су археолози утврдили да је на том мјесту већ био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина о чему постоји и документа из те године са печатом на старословенском језику на којем пише „Благовијести пресвете Богородице – Осовица“.

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.

Архива