Српска је угрожена са становишта свог постојања, a нe функционисања

06.07.2017 Актуелно

 

Додик је нагласио да све институције Српске функционишу и да је она једна од најстабилнијих заједница у цијелом региону, а не само у БиХ.

„Заједничке институције БиХ уопште не функционишу, осим када треба нешто урадити на штету Српске. То су урадили и синоћ када су у Представничком дому /парламента БиХ/ уз помоћ гласова из такозваног Савеза за промјене донијели нови пропис у коме централизују послове цивилне заштите. То значи да ће извршни налози за многе послове, па и то да ли ће се употријебити јединице цивилне заштите или не, морати да се чекају из Сарајева“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је ријеч о „још једној умотворини СДС-а“, односно оних који сада представљају ту странку. „Нисмо без шансе да то зауставимо, у Дому народа парламента БиХ ми ћемо то зауставити. Вјерујем у то, али стално водимо битке за које мислимо да смо их добили и трошимо енергију“, рекао је Додик.

У обраћању студентима Шумарског факултета у Власеници, грађанима и руководству ове општине, предсједник Српске је нагласио да се пренос надлежности и наметања из Сарајева дешавају у континуитету, а примјер за то су и дешавања у вези са Кривичним законом БиХ, механизмом координације и многим другим питањима.

Додик је навео да се понекад од предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића може чути да нема јаког међународног притиска, што није тачно. „Ја кажем да има, али не онаквог какав је био раније. Ми смо раније те притиске одбијали. За нас та врста опасности није престала“, истакао је Додик.

Он је упозорио да још већи проблем за једну заједницу представљају њени представници који могу да ураде свашта на њену штету. „Тако ми сада имамо проблем са припадницима Савеза за промјене који се утркује да донесе неке прописе /на нивоу БиХ/ који иду на штету Српске“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да БиХ показује своју неспособност, што се види и по томе да су неке међународне институције поново заинтересоване за дешавања у БиХ.

„БиХ показује дефинитивно трајну неспособност да сама егзистира. И даље је у функцији само зато што је подржавају странци и зато што се они овдје вјежбају. Наравно, они располажу огромним новцем и желе да одрже стање контроле над овим просторима“, истакао је Додик.

Он је рекао да се Српска у значајном обиму истргла из тога, те да данас функционише као партнер.

„Чујете понекад – ‘Ето, да није било Додика и његових била би затворена канцеларија ОХР-а’. Да, али да смо их пустили овдје многе ствари не би биле, морала би полиција бити у Сарајеву, имовина да се преда Сарајеву и много чега другог. Ја овдје свједочим да ми то нисмо дали“, нагласио је Додик.

Он је навео да БиХ остаје неартикулисано политичко мјесто у коме постоји нека колотечина, те да Српска нема, и свих ових година није имала, никакве користи од БиХ.

Предсједник Српске је упитао да ли ико сада ишта пита високог представника у БиХ Валентина Инцка, додавши да се Инцко намјерно ућути, јер има 24.000 евра мјесечну плату плус разне бенефиције.

Он је рекао да високи представник води лијеп живот који покушава да одржи, те да му ништа не фали да тако настави да егзистира. „Инцко и ми имамо прекид контакта. Оног тренутка када је Инцко изашао и рекао да Српска личи на НДХ рекли смо да више нећемо да комуницирамо. И не комуницирамо. И нећемо“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ отимала надлежности Српској захваљујући високим представницима.

Додик је истакао да је данас кључни проблем опште незадовољство свих БиХ, па и међународне заједнице – Бошњаци су незадовољни јер не успијевају да успоставе контролу над цијелом БиХ, Хрвати не могу ојачати своју аутономију, Срби јер су Српској отимане надлежности, а међународни фактор што није рализовао централизацију БиХ.

„Веома је важно да Република Српска не дозволи више овима из Савеза за промјене да је представљају у Сарајеву, јер је то губитничка политика и зато их морамо помести на изборима“, поручио је Додик.

Он је рекао да Српска мора отићи у Сарајево снажна и јака, а само снага коју народ даје људима који иду у Сарајево и њихов карактер омогућавају опстанак Републике Српске.

Додик, који је предсједник СНСД-а, поручио је да владајућа колиција на изборима 2018. треба да освоји најмање 60 одсто гласова, јер је у најтежим временима након рата, економски и политички очувала Републику Српску.

„Када сам дошао на мјесто предсједника Владе, већина наших људи је сматрала да је Република изгубљена, а најезда странаца је била огромна и само смо поручили да не може више. Нисмо дали Полицију Српске и одатле је све кренуло“, подсјетио је Додик.

Он је поручио да сви морају више вољети своју заједницу, да се више боре, те да и оно што не ваља побјеђују градећи бољи однос, прије свега, међу младима.

Архива