СНСД ће на изборима 2018. године имати кандидате за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ

03.07.2017 Актуелно

 

Додик је навео да СНСД има свој став о том питању, али да ће о томе разговарати са коалиционим партнером ДНС-ом, те нагласио да су могуће разне варијанте. 

Он је напоменуо да се послије два мандата више не може кандидовати за предсједника Републике Српске, али је нагласио да ће наставити да се бави политиком и да води странку. 

„Могу да се кандидајем за члана Предсједништва БиХ или да будем носилац неке од листа, тек ћу видјети шта ћу урадити“, рекао је Додик синоћ за АТВ. 

Он је истакао да је наредна 2018. година искључиво важна за позиционирање Републике Српске, те сматра да је то питање које ће позиционирати Републику Српску од тада у наредних 20, 30 година. 

„То је важно, јер се мора рехабилитовати позиција Републике Српске у оквирима Дејтона и Устава БиХ“, рекао је Додик. 

Он је појаснио да Србин, коме након наредних општих избора припада мјесто предсједавајућег Савјета министара који се сада представља да је „влада БиХ“, мора да Савјет министара врати на оно што он јесте – помоћни орган Предсједништва БиХ. 

„Ако то не успијемо у овом мандату 2018. године, они који желе да од Савјета министара направе владу, то ће учинити. Наша улога у томе је да то буде уставни, а не жељени орган Бошњака“, нагласио је Додик. 

Додик је оцијенио да ће СНСД и ХДЗ од 2018. године одређивати ко ће бити бошњачки партнер у власти, о чему је, како каже, разговарао са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем. 

Лидер СНСД-а сматра да је Република Српска била доминантна до уласка СДС-а, ПДП-а и НДП-а у власт на ниову БиХ. 

„Њу не воле, али се питала. Није могао ниједан став у БиХ да буде изграђен без учешћа Републике Српске и то је оно што ми треба да изградимо. Када је дошао Савез за промјене ми смо ту позицију изгубили“, нагласио је Додик. 

Према његовим ријечима, тај савез уопште не функционише и не даје некакве резултате осим лошег за Републику Српску. 

„Људи су тамо посљедње три године промовисали политике на нивоу БиХ које нису одговарале ономе шта је политика Републике Српске или шта је дугорочни интерес Републике Српске. Неки људи, а и ја са њима смо на питањима, као што је механизам координације или нека друга питања, сматрали да је то егзактан доказ издаје коју су учинили ти људи према Републици Српској“, рекао је Додик.

Архива