Каран: Oптужницa против Српске и њених демократских достигнућа

13.07.2017 Актуелно

„Постоје времена када је већи понос бити оптужен, него бити судија и тужилац, а чини ми се да су то управо ова времена“, рекао је Каран за РТРС.

Он је напоменуо да више од 20 година институције БиХ, прије свега правосудне институције на нивоу БиХ, које Устав не познаје и које су настале насиљем међународне заједнице врше насилну изградњу неке виртуелне БиХ и насилну разградњу бића Републике Српске.

„Један од тих процеса је и овај против референдума, против Републике Српске, њених грађана и Комисије“, додао је Каран.

Он је навео да је имао неколико позива од осталих чланова који нису на оптужници, као и великог броја грађана, од њих укупно 677.771, који су скупа са оптуженим члановима Комисије директно учествовали у овом „тешком кривичном дјелу“ и који су бијесни што се нису нашли на тој оптужници.

„Ово је оптужница против Републике Српске, њених демократских достигнућа, против јединог и првог референдума у БиХ и умјесто да сви буду срећни и поносни да грађани БиХ и Српске имају тај капацитет, нажалост, правосудне институције, које Устав не познаје, у сарадњи са међународном заједницом врше правно насиље овим чином“, рекао је Каран.

Каран очекује да ће суђење ићи у правцу као што је била и истрага која је вођена, те подсјетио на све што су институције БиХ радиле да не дозволе одржавање референдума, наводећи примјер Централне изборне комисије, Уставног суда БиХ.

„За нас је то понос, бранићемо Републику Српску, бранићемо право свих грађана Српске да и убудуће могу да изражавају своје мишљење без обзира на ово и било каква суђења“, поручио је Каран.

Према његовим ријечима, ово неће донијети страх оптуженим члановима Комисије или било коме сљедећем ко ће проводити било какве друге референдуме.

Он је позвао све институције Републике Српске, све представнике државне власти Српске да уведу обавезан референдум код свих важних питања за Српску који су интеграционог процеса, а посебно када је ријеч о преносу надлежности са Републике на ниво БиХ.

Каран је предложио да Народна скупштина поново изабере исте чланове комисије, који су искусни, те да се мало поиграју са Тужилаштвом БиХ, да свих девет чланова будуће Републичке комисије ставе да су народни посланици и да се безбрижно проводе референдуми.

 

Драгољуб Рељић: Поносан сам што сам радио у комисији за спровођење референдума

Члан Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске Драгољуб Рељић изјавио је Срни да је поносан што је радио у тој комисији, која је поступала по закону и да је увјерен да ће у вези са оптужницом Тужилаштва БиХ бити доказано да не постоји никаква одговорност чланова ове комисије.

„Поносан сам што сам радио у тој комисији, што смо показали да Република Српска има демократски капацитет да организује и спроведе референдум, што је 680.000 грађана изашло, изјаснило се и није био ниједан инцидент“, истакао је Рељић.

Према његовим ријечима, Комисија је радила у складу са законом и спровела референдум на начин како је именована од Народне скупштине Републике Српске.

Он је додао да га оптужница није изненадила јер је очигледно ријеч о политичком процесу, али га је изненадило то што је прво достављена медијима, а не онима који су оптужени.

„Апсолутно не постоји никаква одговорности чланова Комисије и то ће и бити доказано у поступку који је пред нама. Сто одсто сам сигуран да од тога на крају неће бити ништа“, рекао је Рељић.

Он је напоменуо да Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике Српске никада није добила, ни расправљала о привременој мјери Уставног суда, нити је он икада њу доставио Комисији.

„Оптужују нас да смо починили кривично дјело неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ, члана 239 КЗ БиХ, а заборављају чињеницу да Комисија не може, нити је надлежна да изврши одлуку Уставног суда“, додао је Рељић.

Архива