Радмановић: Hеспособна власт на нивоу БиХ нe треба да командује

28.07.2017 Актуелно

 

Радмановић, који је и делегат У Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, објаснио је да тај проблем неће бити ријешен ни у наредних годину и по, или до избора.

Он је за „Глас Српске“ навео да власт на нивоу БиХ не одговара никоме и све вријеме смишља шта ће бити након избора, а не како ће урадити нешто за грађане који су их бирали.

Радмановић је оцијенио да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић стално прича о крупним корацима ка ЕУ, а „нисмо у стању да испунимо ни Упитник Европске комисије, што је у његовој надлежности“.

„То је потврда неспособне власти на нивоу БиХ. Савјет министара не врши координишућу улогу већ жели да командује цијелој БиХ, а када види да то не може, понаша се као дијете које трчи према Бриселу са причом криви су они други“, рекао је Радмановић.

Он је истакао да се власти на нивоу БиХ понашају ванвременски, ванинституционално и некординисано, „због чега имамо ситуацију да се БиХ налази ту гдје се налази – нигдје“.

Говорећи о изостанку подршке Представничког дома БиХ Савјету министара, Радмановић је рекао да тај савјет не ради свој посао, осим, можда, појединих министара.

„Могуће је да се на јесен Савјет министара повуче, али сматрам да ћемо га са оваквом већином, које има и нема, морати трпјети до краја наредне године“, рекао је Радмановић.

Када је ријеч о непотписивању уговора о приступу Транспортној заједници југоисточне Европе, Радмановић је истакао да за то није крива Република Српска, већ власт на нивоу БиХ, која је дужна да координише према усвојеном механизму координације, то не ради.

„Ту је искључива одговорност Савјета министара, што на вријеме није обавио координацију. Српска није против и то су рекле њене надлежне институције“, рекао је Радмановић.

Као учесник недавног састанка руководстава СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, који је негативно примљен у Сарајеву, Радмановић је рекао да једном броју међународних фактора није у интересу договор великих партија, већ расцјепкана политичка сцена на којом они командују као што то раде високи представник и његови замјеници.

Он је с тим у вези рекао да не стоје оптужбе да су СНСД-ХДЗ постигли договор против треће стране, већ се ради о потппуно нормалном разговору двије странке које свака из свог угла утичу на стање у БиХ и хоће договор о неким заједничким стварима.

„То је добар пут којем треба да се придруже и друге партије зависно од својих интереса“, рекао је Радмановић.

Он је навео да један број српских посланика и министара у власти на нивоу БиХ треба подсјетити да је Српска њихова, иако неким ставовима показују да није.

„Партије из Српске морају доћи до основног консензуса о томе како да дјелују у Сарајеву“, рекао је Радмановић.

Он је додао да су спекулативне информације о томе да ће бити кандидат за предсједника Српске, те да у СНСД-у није било ставова о томе.

Радмановић је рекао да је СНСД најјача политичка странка у БиХ и изразио наду да ће тако остати, јер је то гаранција стабилности и опстанка Српске.

Архива