Предсједнику Српске учесници окупљања на Козари уручили медаљу и књигу

02.07.2017 Актуелно

 

„Ријеч је о медаљи коју додјељује секција бораца Нови Сад, а друго је књига посвећена страдању мјештана Пискавице на Козари“, рекао је Додик новинарима.

Додик је указао на значај данашњег окупљања на Козари јер и на овај начин Република Српска чува и његује сјећање на људе који су се 1942. године дигли на устанак.

Према његовим ријечима, тако су народ Козаре и уопште српски народ написали најславнију историју антифашистичке борбе у којој су Срби учествовали.

„Српски народ овдје се борио за слободу и није дозволио да буде потлачен, понижаван и данима тучен већ се дигао на устанак и сукобио са далеко надмоћнијим Нијемцима и усташама. Њихов план је био да опколе и униште народ Козаре и то су учинили, јер је готово 65.000 Козарчана страдало и убијено на систематски начин“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је план Независне Државе Хрватске био да Срби буду побијени, покрштени или исељени са ових простора.

„За Козарчане је било предвиђено да буду побијени и то је систематски чињено свих година тога, али се и отаџбинског рата. Козарчани то памте и зато су у значајном броју учествовали у јединицима Војске Републике Српске, борили су се и за саму Републику Српску“, рекао је Додик.

Архива