Додик: Пола милиона КМ за стабилизацију буџета Власенице

06.07.2017 Актуелно

 

„Нажалост, општина је у претходном периоду превише била запуштена. Готово да није било улагања, забиљежено је смањење прихода у буџету умјесто да је стабилизован и да је растао“, рекао је Додик, подсјетивши да је дефицит општинског буџета 2012. године износио неколико стотина хиљада марака, док је нова власт након избора 2016. године затекла дефицит од 4,5 милиона КМ, а цијели буџет општине је 4,6 милиона КМ.

Након састанка са начелником општине Мирославом Краљевићем, коме су присуствовали и министри из Владе Српске, Додик је као једно од кључних питања која се морају ријешити истакао проблем у функционисању студијског програма шумарства који у Власеници функционише у оквиру Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.

„Потврдили смо да је веома важно, друштвено оправдано и од интереса за Републику Српску да тај факултет овдје функционише. Разговарали смо о начину да се овдје уведе мастер програм, који је неопходан“, истакао је Додик.

Он је додао да је за Републику Српску од интереса да овдје функционише факултет, и то из низа разлога.

„Ово подручје је најбогатије у Српској када је ријеч о шумама, заслужује факултет и да рашири капацитете у том погледу. Ту ће се омогућити и квалитетнији друштвени живот“, рекао је Додик, наводећи да су у току разговори и с партнерима из Србије, укључујући и Владу, како овдје помоћи кроз неке програме који они имају.

Додик је напоменуо да се у општини Власеница протеклих година ништа није дешавало осим додатног страначког запошљавања у континуитету и да претходна локална власт није реаговала ни на средства која су била на располагању, попут средстава за пројекте енергетске ефикасности.

„Општине су та средства добијале за неке јавне објекте, многе установе – школе, болнице, домови здравља су санирани, а одавде није било ни захтјева, овдје нико није сматрао да је то неопходно“, рекао је Додик.

Он је рекао да ће у наредној години поново постојати могућност аплицирања за та средства и да то треба искористити. „Ту је ријеч дијелом и о међународним средствима, треба се припремити и аплицирати, и ми ћемо овдје урадити нешто“, истакао је предсједник Српске.

Додик је навео да је на данашњем састанку изнесен и проблем непостојања кружног тока на „споју два“ магистралног пута.

„Ставићемо то у приоритет наших послова. Чим се створе неопходни услови, као што је рјешавање имовинских односа, што је преузела на себе општина, онда ће се ући у пројектовање, па општина издаје грађевинску дозволу и онда ће институције Српске изградити ту кружну раскрсницу“, рекао је Додик новинарима у Власеници.

Говорећи о демографским проблемима на овом подручју, о којем су га саговорници упознали на састанку, Додик је рекао да је то регионална „топ тема“.

„Многи људи одлазе, можда више одавде него из неких других дијелова… И раније су људи одлазили, али сада су отворене границе, људи могу да траже нове послове, а на нама у власти јесте да обезбиједимо да људи када се буду враћали на годишње одморе виде да овдје има смисла бити, па да се врате. То је оно што морамо урадити“, поручио је предсједник Српске.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је посјета предсједника Српске и министара у Влади Српске од великог значаја за ову локалну заједницу с обзиром на проблеме са којима се она суочава.

Он је потврдио да је на састанку разговарано о могућностима да Влада Републике Српске директно или на неки други начин помогне консолидацију буџета општине, наводећи да је Власеница у протеклом периоду, због пасивности претходне власти, неоправдано запостављена и запуштена.

„На састанку је изражена апсолутна подршка развоју Власенице, као центру између Источног Сарајева и Бијељине који је веома битан за Републику у сваком смислу“, навео је Краљевић.

Он је нагласио да је истакнута потреба изградње нове полицијске станице, кружног тока, санација улица и путева, те подршка развоју студијског програма шумарства, као и отварања нових програма.

„Данашња посјета предсједника Република и министара у Влади Српске доказ је да су институције Српске уз ову општину и да су апсолутно за њен развој у сваком погледу“, истакао је Краљевић.

Он је додао да је општина у тешком стању, те да су данас сагледани многи проблеми и размотрене могућности на који начин да се они ријеше.

„Разговарали смо о многим проблемима са којима се ова општина суочава и вјерујем да ће то у наредном периоду бити и реализовано, на задовољство грађана Власенице и цијеле Српске“, закључио је Краљевић.

Састанку предсједника Републике са начелником општине Власеница присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Архива