Додик: Ако Савјет министара нема подршку парламента, слиједи оставка

27.07.2017 Актуелно

 

Додик је изјавио Срни да Савјет министара БиХ, који је помоћни орган Предсједништва БиХ, формално правно, суштински и политички нема довољно гласова у парламенту БиХ, с обзиром да није подржан његов извјештај о раду за прошлу годину.

„Њима је важно да тамо сједе без скупштинске већине, не извршавају обавезе, заобилазе институције Републике Српске, лажу ЕУ са становишта Транспортне заједнице у смислу основног уговора који није споран“, рекао је Додик.

Он је поновио да за Српску није споран уговор између земаља чланица Транспортне заједнице, већ унутрашња процедура.

Додик је позвао на потписивање овог уговора, али уз механизам координације, односно формирање министарске конференције од три надлежна министра и ротирајуће представљање БиХ.

„То сви разумију у Европи, само не ови из Савјета министара“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска има озбиљне надлежности у области комуникације и саобраћаја, те да се не може допустити „неодговорним типовима који глуме владу БиХ“ да одлучују.

„Онда ћемо увијек проћи овако како смо у Трсту – три пројекта изван Српске и само један у Српској и то онај који је наслоњен на ФБиХ, петља у Добоју која се односи на Коридор „Пет це“ „, рекао је Додик.

Он је упитао зашто ЕУ потенцира питање Транспортне заједнице ако Савјет министара каже да то није европско питање.

Додик је подсјетио и на писање комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, па и директора ММФ-а, који је рекао да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић не врши координацију.

Архива