Додик: Почела реализација пакета – седам мјера за Српску

03.07.2017 Актуелно

 

„О тим стварима разговарамо и то уопште „није безазлено“. На томе је ангажован један број људи из Владе и Министарства финансија и неки наши пријатељи“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су многе земље због глобалне кризе морале да смањују плате и пензије, док Српска то није учинила, те да се није ишло ка резању права.

„Јесмо донијели Закон о раду, али исто тако мислимо да треба да се поведе рачуна о правима радника, што ми и чинимо“, рекао је Додик за АТВ.

Он је рекао да се стварају услови за повећање плата у јавном сектору, уколико Бруто друштвени производ буде имао раст између 3 и 3,5 одсто ове године.

Додик је навео да је домаће тржиште изложено отвореној граници која не штити производе, ни у Републици Српској, нити у БиХ, јер се подлегло уцјенама које су дошле из ЕУ и није заштићена домаћа производња, па се не могу ни очекивати велики успјеси те производње.

„То је неуспјех који смо сви остварили и у пољопривреди и у индустрији. Ми нисмо послије једне пљачкашке приватизације успјели да рехабилитујемо индустрију у Републици Српској. Остали су тек покушаји неке рехабилитације, али има и неких сјајних примјера попут „Алумине“, гдје имају потпуно задовољавајуће плате“, рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска из буџета, само за здравствено осигурање незапосленима уплаћује 70 милиона КМ годишње, али да има доста злоупотреба код самих запослених и њихових послодаваца, што треба елиминисати кроз појачан инспекцијски рад и друге активности.

Он је рекао да је тачно да у здравству нису били уплаћивани доприноси, али је додао да ниједан здравствени радник није био без здравственог осигурања, односно овјераване су им књижице без обзира што нису били уплаћивани доприноси.

„Ушли смо у један период у коме смо морали да одржимо тај ниво плата у јавном сектору зато што нисмо хтјели да нам се биланси срозају и да дођемо у позицију да економија у Републици Српској пада и да имамо минус на крају. Према томе, ми смо то свјесно учинили, али ниједном од тих радника није било ускраћено то право“, рекао је Додик.

Он је рекао да је тржиште Српске веома мало, а да би изашли на екстерно тржиште потребан је квалитет, конкурентне цијене, дизајн и много шта друго што домаћи производи, нажалост, немају.

„Морате да имате способан менаџмент који може да одради неко далеко тржиште и тамо пласирате робу. Многе ствари од тога ми немамо. Није тачно да држава не подржава привреду, да не стимулише и даје подстицаје у привреди“, рекао је Додик и додао да су у прошлим годинама у континуитету привреди смањивали оптерећења.

Додик је рекао да би Република Српска са ММФ-ом додатно ријешила питање своје ликвидности и побољшала своје економске параметре, али и без ММФ-а је одржала своју ликвидност.

„Ми имамо одређене проблеме са исплатама што се тиче буџета, али то није толико драматично да би угрозило нашу ликвидност. Покушавамо да разговарамо са различитим институтима међународног финансијског капитала – од `Мерил Линча` до неких фондова из Русије, Кине и других земаља да видимо на који начин би они били заинтересовани да овдје направе један одржив пакет“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се сваке године смањује задуженост, па је у прошлој години из текућих извора из Буџета издвојено готово 150 милиона КМ да би исплатили старе обавезе.

„Слично је рађено и 2015. и 2013, али не и 2014. године када су Српску задесиле поплаве. Били смо једина држава у овом региону која је из текућих извора финансирала своје отплате у одређеном износу. Све друге земље су узимале више него што су биле задужене да би враћале дугове“, рекао је Додик.

Он је навео да су задужења Хрватске, Словеније и других земаља расла енормно и много су задуженије од Српске.

„Могли сте да чујете прије неколико дана од представника Свјетске банке да то није велика задуженост, јер је ми сервисирамо. Сада покушавамо да све јавне рачуне на нивоу Републике укључујући рачуне општина и градова, осим фондова, посматрамо на јединствен начин и олакшамо питање ликвидности, након чега ћемо моћи да издвојимо одређен износ средстава и усмјеримо их у запошљавање“, рекао је Додик.

Говорећи о саобраћајној инфраструктури, Додик је истакао да се гради траса ауто-пута према Прњавору, до краја мјесеца требало би да буде пуштена траса од Лакташа до Друговића, у завршној су фази разговори и преговари са новим партнерима око тога да се гради дио ауто-пута од Раче или од додира са Србијом до Брчко дистрикта, гради се ауто-пут од Бањалуке до Приједора и даље према Новом Граду.

„Градимо Клинички центар у Бањалуци у који је уложено 100 милиона евра, почињемо ове седмице да положимо камен темељац око изградње Клиничког центра у Источном Сарајеву и само је остало још да буде изграђена болница у Добоју и онда смо реконструисали све болничке капацитете у Републици Српској“, рекао је Додик.

Додик је истакао да у Српској има мјеста оптимизму и да сигурно није онолико тешко и лоше колико то приказују неки људи, па чак и неки медији.

„Иако у овом друштву не тече мед и млијеко, сигурно није онолико тешко и лоше колико то приказују неки људи, па чак и неки медији. Сачували смо неке стандарде који су могли да се угрозе глобалном кризом која је пријетила и угрозила многе земље“, рекао је Додик.

Говорећи о повјерењу министрима у коалиционој Влади Републике Српске, Додик је рекао да већина њих ради добро, али и да министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић нема повјерење Владе.

Додик је додао да је Трнинић изиграо коалициони договор око заједничког наступа на локалном нивоу у Братунцу и изградио неке нове односе, те да одлуке Трнинића које долазе у Владу неће имати подршку, а ДНС ће проучити шта ће са својим кадром.

„Драган Лукач је одличан министар који је обезбиједио да Полиција Републике Српске функционише беспријекорно и да имамо стабилан ниво безбједности у Републици Српској. Стање јавног реда и мира је веома добро. Сребренка Голић исто тако ради тежак посао, који одрађује веома добро, Петар Ђокић, такође, покушава да направи синергију свих наших могућности у привреди“, рекао је Додик.

Архива