Додик листу Данас: Дозвољено је да нас називате геноцидним, али није да ми реагујемо?

22.07.2017 Актуелно

 

Додик је упутио писмо главном и одговорном уреднику овог београдског дневног листа Драгољубу Петровићу, који је раније одбио да објави реаговање савјетника предсједника Српске Пере Симића на текст насловљен „Обратила ми се Република Српска“ новинарке Снежане Чонградин од 13. јула.

„Поштована редакцијо, ако сам вас добро разумио, у одговору који сте упутили мом савјетнику Пери Симићу, који је тражио да објавите његову реакцију на текст “Обратила ми се Република Српска“ ауторке Снежане Чонградин, Кодекс новинара не забрањује вашој новинарки да предсједника Српске и његовог савјетника назове “продуженом руком геноцида“, али савјетнику Симићу забрањује да се брани од такве чудовишне оптужбе и да укаже да је то продужетак сатанизације Срба, коју Запад овдје већ деценијама богато награђује донацијама и подршком“, навео је Додик у писму.

Додик је запитао да ли је став дневног листа „Данас“ да је сасвим у складу са Кодексом новинара да новинарка овог листа за њега и Симића каже да испољавају „нељудскост, примитивизам, манипулацију, срамотно и најјефтиније политичко профитирање“, али није у складу са тим истим кодеском да Симић новинарки помене „парче колача“ који на овом дијелу Балкана сљедује свима који су спремни да за рачун НАТО Србе проглашавају геноцидним манијацима.

„Ако правилно схватам, вашој новинарки Кодекс новинара није сметња да предсједника Српске и његовог савјетника назове “пропагаторима зла и мржње“, тровачима сопствених грађана, људима “наопаких и болесних намјера“ који од обичних људи праве “монструме“ својом “постгеноцидном пропагандом“, али је Кодекс новинара тобож препрека да се у вашем листу одговори на увреде госпође Чонградин?“, написао је Додик.

Он је запитао да ли је Кодекс тај који Симићу тобож не дозвољава да каже да је „талентована госпођа Чонградин“ превазишла све досадашње активисте демонизације Србе, јер је она, као геноцидне, оптужила чак и оне Србе који нису били ни рођени у вријеме масакра у Сребреници, само на основу тога што одбијају да тај масакр прогласе „новим Холокаустом“.

„По вашој логици, Кодекс новинара дозвољава госпођи Чонградин да нас прогласи “највећим штеточинама“ који грађане “чврсто држе у мраку пропаганде“ и “воде рат са грађанима друге националности“, а Симићу не дозвољава да се подругне њеним хиперболама и другим вратоломним стилским фигурама?“, истакао је Додик.

Додик је Петровићу поручио да би му био захвалан да укаже, ако има имало новинарске части, на конкретне одредбе Кодекса новинара које новинарки „Данас“ дозвољавају да грубо вријеђа и њега и све Србе који мисле као он, док им одузимају право да се бране од њених увреда.

Архива