Цвијановић: Cрпска дијаспора има политичку моћ да заштити Српску

17.07.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла да српски народ у дијаспори поручује да треба заштитити Републику Српску, а да им је одговорила да и они имају и политичку моћ за то иако не живе на подручју Републике Српске.

„Мислим да је наша мисија да учинимо наше људе који живе у иностранству свјесним да заиста имају ту моћ којом располажу“, рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Цвијановићева је изразила задовољство што је у име Владе и институција Републике Српске имала прилику да присуствује молитвеним свечаностима у част Светог Мардарија Либертвилског и Свеамеричког, првог српског православног епископа Америке и Канаде.

Она је истакла да Српска већ низ година има добре контакте и сарадњу са свештенством и српским народом.

„Посебно смо задњих година интензивирали сарадњу и са свештенством, али и са удружењима из наше дијаспоре која дјелују у САД. Намјера је да се та сарадња још више ојача у будућности“, истакла је Цвијановићева, која у САД борави на позив Његовог преосвештенства владике новограчаничког и средњозападноамеричког Лонгина.

Она је нагласила и значај очувања и развоја вјерског и културног идентитета српског народа.

Молитвене свечаности у Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој предводио је Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење митрополита Амфилохија и епископа Лонгина.

Свечаности су присуствовали и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, шеф Представништва Српске у Бриселу Марио Ђурагић, као и бројни православни епископи у Америци, али и епископи других православних цркава.

Кесић је рекао да је лијепо видјети пуну цркву и радостан православни народ, који је у Америци прошао многе изазове, посебно у периоду за вријеме и након посљедњег рата.

Он је истакао да је статус Срба у Америци данас знатно бољи, чему је допринијела црквена заједница која се у задњих 20 година знатно проширила.

„Православна црква у Америци увијек је била ослонац за српску заједницу која је преко цркве успјела да очува своју вјеру, језик и традицију“, истакао је Кесић.

Архива