ОБА – одментнутa агенција изнад парламентарне контроле

27.07.2017 Актуелно

 

„Ми тамо више нећемо учествовати, што говори о кризи, а служба не може избјећи чињеницу да је политички мотивисана“, оцијенио је Додик.

Додик је поручио да је ОБА непријатељска према Републици Српској и да предузима активности и мјере које су непријатељски усмјерене према њој, те да ће Српска путем својих институционалних капацитета – Народне скупштине, тражити расправу о томе јер је раније власт у Српској дала сагласност да се ОБА формира, те власт има право да ту сагласност и повуче и неће оклијевати да то и учини.

Он је нагласио да Српској не треба служба која користи средства буџета БиХ да би радила против Републике Српске.

„Чињеница је да је у складу са чланом шест ОБА обавезна да сарађује и са носиоцима одговорних функција у Републици Српској, као што су предсједник и потпредсједници Републике, те предсједник Владе и Народне скупштине, а нема доказа да су икада контактирали или обавјештавали било кога у Републици Српској о било чему“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, с друге стране постоје јасне индиције о томе да служба прати шта се догађа у Републици Српској, покушавајући да дестабилизује њене институције.

„То говори о томе да није случајно отворен проблем. Отворен је јер је служба, очигледно, по налогу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и његовог миљеника, директора ОБА Османа Мехмедагића Осмице раније почела да контролише и прати државно руководство Србије, што никада није изведено на чистац, као ни покушај убиства премијера Србије Александра Вучића у Сребреници који није истражен до краја“, сматра Додик.

Он је оцијенио да се криза која постоји у БиХ упорно покушава пребацити на Републику Српску како би се у њој проблематизовало стање.

„Када је Шпирић, као предсједник Заједничке комисије за надзор над ОБА тражио да се то стави на дневни ред доживио је ову судбину захваљујући СДС-у. Прије свега, јер се СДС ставио у функцију одбране муслиманске обавјештајне агенције која све више личи на ратну агенцију Алије Изетбеговића јер је и сам директор његов ратни кадар“, навео је Додик.

Он тврди да је СДС покренуо питање одбране те службе и Шпирићеве смјене, што говори о томе да су директно под утицајем или поданици те службе.

„О томе најбоље говори њихов делегат Дарко Бабаљ за којег сви и у Источном и федералном Сарајеву знају на који начин дјелује, шта ради и како продаје српске националне интересе. Он је један од највећих спекуланата и издајника српских националних интереса у федералном Сарајеву. Ниједан муслиман није бранио ОБА, него је он прије неколико дана у медијима тврдио како је она законита, што говори да је он поданик и службеник те агенције, барем претпостављам да је тако“, оцијенио је предсједник Републике Српске.

Додик сматра да се Шпирић понио часно, у интересу Републике Српске и закона ОБА, додајући да је он четири године био предсједавајући Комисије „и зна шта значи та служба“.

Он је додао да се служба одметнула и да није под парламентарном контролом, те да апсолутно подржава чињеницу да је и српски делегат из СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић поднио неопозиву оставку на чланство у Комисији, „што говори о томе да никог из опозиције, из Републике Српске, нема у тој комисији“.

„Тамо је СДС који брани ратног команданта и кадар Алије Изетбеговића и сада Бакира Изетбеговића, Осмицу, и тамо су спремни да се обрачунају са све до једним Србином само да би спасили своје фотеље у Сарајеву“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Шпирић своју дужност обављао веома коректно, за похвалу, јер је имао храбрости отворити питања, али је очигледно да је машинеријом коју је покренуо СДС дошло до његове смјене.

„Треба да одговоре како ће сада изабрати предсједавајућег. Очигледно је на сцени прича о томе да је директор муслиман и сада ће се изабрати предсједавајућег Комисије муслимана под директним утицајем Бакира Изетбеговића и онда ће све иједан Србин који није по њиховој мјери, а то је било ко изван СДС-а, имати проблеме и то треба бити јасно јавности“, закључио је Додик.

Архива