Српски представници на нивоу БиХ немају мандат Српске за приступање БиХ НАТО – у

20.06.2017 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише за данас најављени састанак делегације БиХ, коју предводи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, са замјеником генералног секретара НАТО-а Роз Готемелер у Бриселу, Додик је рекао да су Иванићу ставови Српске познати, те да вјерује да ће се у оквиру њих и кретати.

„Чланство у НАТО је добровољно. У БиХ не постоји консензус о приступању БиХ том савезу и тај став је вјероватно познат и челницима НАТО-а. У Републици Српској постоји консензус свих партија, укључујући и партије из Савеза за промјене, да ми нећемо дати сагласност за НАТО интеграције БиХ, чиме би поставили границу тог савеза на Дрини“, истакао је Додик.

Он је рекао да се Република Српска противи идеји да одлуку о чланству у НАТО доносе политичке елите, те нагласио да то треба да учини народ на референдуму.

„На тај чин нас посебно обавезује чињеница да је НАТО савез не тако давно бомбардовао нашу земљу и наш народ и да само тај народ може да каже да ли ћемо ићи у правцу НАТО интеграција или не“, истакао је предсједник Српске.

Он је поновио да Република Српска подржава дијалог са свим међународим организацијама и савезима, укључујући и НАТО, само што никада неће подржати да на превару или силу буде угурана у чланство у том савезу.

„Књижење перспективне војне имовине на Министарство одбране БиХ је протизаконотио и противуставно и Република Српска ће искористити све правне и политичке механизме да заустави насиље над Уставом. Увјерени смо да ни НАТО савез не жели да види БиХ у свом чланству ако би до тог статуса дошла користећи незаконите и неуставне активности, варајући при том пола државе“, истакао је предсједник Републике.

Он је навео да представници НАТО-а морају да знају да ово што се покушава урадити преко Правобранилаштва, а у вези са имовином представља нагрубље кршење Устава БиХ.

Додик је поручио да Република Српска остаје партнер НАТО савезу у борби против тероризма и на осталим безбједносним изазовима који се евентуално могу указати и без формалног чланства у том савезу.

Архива