Додик: Уважавам сваког политичара у БиХ кoји не угрожава интересе Српске

28.06.2017 Актуелно

„То је њихов проблем, али ако подржите закон који удара у суштину ствари, као што је случај са Кривичним законом БиХ, онда сам спреман да се огорчено и до краја борим за интересе Републике Српске. Увјерен сам да народ разумије ово што они раде у Сарајеву“, истакао је Додик.

Он је појаснио да не сматра да су сви представници Српске на нивоу БиХ издајници, али да има оних који су пристали да плате своје функције на начин да игноришу и не уважавају институције и интересе Српске.

„Спремни су да праве колаборацију о питањима која су штетна за Српску, да тајно доносе одлуке за које не знамо, као што је био случај са механизмом координације“, констатовао је Додик.

Он је додао да се појединци, који представљају одређене институције на нивоу БиХ, апсолутно не залажу да представе реалне односе у БиХ, већ имагинарне, онако како се то свиђа некоме у Бриселу, умјесто да укажу на проблеме.

„Један је проблем да не функционишемо по Уставу, други је незадовољство Републике Српске преносом надлежности, трећи су Хрвати који се осјећају асимилирани у БиХ, четврти Бошњаци који су фрустрирани чињеницом да не могу да успоставе БиХ“, истакао је Додик за РТРС.

Он је оцијенио да ти проблеми коче и инвестиције, јер се не може преварити инвеститор и неко ко жели да уложи огроман новац.

Говорећи о америчким санкцијама, Додик је рекао да вјерује да је прошло вријеме када је од воље америчког амбасадора у БиХ зависило да ли је неко губио власт или остајао на власти и нагласио да је нова америчка администрација промијенила политику.

Додик је оцијенио да САД, због многих отворених питања широм свијета, одустаје од концепта микроприсутности на сваком питању у другим земљама.

Колико је такав концепт био свеобухватан, додао је Додик, показује чињеница да је нови предсједник САД Доналд Трамп дошао у позицију да каже да се САД неће мијешати у политике других земаља.

„То треба да се поздрави. Мислим да је то актуелна политика САД. Чујем и да се Америка неће упињати да одржи немогуће и пропале земље“, рекао је Додик.

Он сматра да је САД снажнија без службеника који у БиХ улазе у општине и покушавају да управљају.

„На нивоу БиХ готово да нема ниједног питања у који нису били укључени. На крају, када ништа не успије, јер тешко је успјети у БиХ, онда зато криве локалне политичаре. То је ствар која пролази“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да се не осјећа неугодно због америчких санкција, које су, како је истакао, производ фрустрација и неправде старе администрације.

Констатујући да Српска није имала никакву штету од тих санкција, Додик је навео да Америка као држава није прекинуле односе са Републиком Српском, те да комуницира са Владом о важним државним питањима.

„Мени је лакше ако се не морам састати са амбасадором, јер увијек је према нама било испољавања неке ароганције и тражења која нису коректна, тако да не осјећам неки притисак, нити недостатак“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да се свијет све више мијења, чему се мора прилагодити и Српска.

„Морате да схватите неке нове прилике, да јачате субјективитет, институције и право да управљате, јер имате легитимно изборно право народа који вас бира, а не амбасадори“, закључио је Додик.

Комнетаришући информације о уносу 200.000 евра из Србије у БиХ, Додик је рекао да нема потребу да објашњава своје финансије, па ни тих 200.000 евра добијених од продаје станова у Београду, наводећи да га не интересује ни какву перцепцију у вези са тим има министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Он је поручио да онај ко сматра да ту има проблема, може да активира надлежне органе.

Додик истиче да изношење таквих информација у јавност може да подлегне питањима заштите личних података. „Неко је злоупотријебио чињеницу да сам званично пријавио тај новац и прави спекулацију у вези са тим“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је 200.000 евра добио продајом два стана у центру Београда, те навео да је крајем осамдесетих и почетком деведесетих имао седам станова.

„Новац је плаћен са банака које су дале кредит купцима и то је дошло на мој рачун. Новац сам подигао уредно са рачуна Комерцијалне банке и на граници Србије пријавио да ту суму износим, а на граничном прелазу у БиХ да уносим. Све сам урадио у складу са законом“, нагласио је Додик.

Он је појаснио да је станове продао из породичних разлога, те да му је жао што је морао то да уради.

Архива