Додик – Човић: Угрожено спровођење Реформске агенде

16.06.2017 Актуелно

 

Додик сматра да је проблем у функционисању институција БиХ настао због инертности владајуће структуре на нивоу БиХ.

„Република Српска на нивоу БиХ има лошу позицију због понашања српских представника у институцијама БиХ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са Човићем.

Он је поновио да није прихватљиво понашање српских министара у Савјету министара БиХ приликом гласања о Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

Додик је напоменуо да у Републици Српској постоји идеја о закону о правосудном систему који би био под ингеренцијом Српске.

„Овај закон би укинуо садашње стање у овом систему и увео потпуне уставне ингеренције Српске. Садашњи систем мора бити промијењен, јер није уставан, у интересу и функцији Републике Српске“, рекао је Додик и поновио да се покушава створити амбијент за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, што је приоритет Српске.

Додик, који је и лидер СНСД-а, оцијенио је добра сарадња ове партије са ХДЗ-ом, чији је Човић предсједник, те да ће бити настављена.

„Усаглашавамо одређена питања да би смо обезбиједили да успјешно функционишу институције на нивоу БиХ, иако је њихов кредибилитет значајно угрожен и потребно је учинити одређене напоре да би се стигло са извршавањем обавеза из Реформске агенде. Међутим, очигледно је да апели неће помоћи и да ће се наставити за застојем у функционисању институција БиХ због инертности владајуће структуре која није показала компактност и гдје је изгубљена већина за одлучивање“, додао је Додик.

Он каже да је став СНСД-а да је неопходно укинути Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона на нивоу БиХ, као и Суд и Тужилаштво БиХ, те евентуално да буде договорена нека нова структура.

„Постоји политички консензус о европском путу. Када је ријеч о одговору на питања из упитника Европске комисије, неопходно је активирати механизам координације, који ће уважавати уставну структуру, успоставити тијела овог механизма, обезбиједити да се може донијети пословник о раду да би се тачно знало на који начин се одлучује и која се питања могу ставити на дневни ред“, рекао је Додик.

Он је истакао да тек тада Република Српска може да упути своје одговоре у тијела механизма координације, а не у Дирекцију за европске интеграције БиХ, која се, како каже, показала као тијело које не заступа интересе Српске.

Предсједник Српске напомиње да се се у супротном може догодити као са питањем пописа становништва у БиХ.

Он је навео да ће за неколико седмица у Мостару бити настављени разговори са Човићем.

Човић је рекао да БиХ касни на европском путу и да је због тога неопходно да почне функционисати механизам координације.

„Овај механизам мора уважавати уставне надлежности и не видим да не може профункционисати. Наше настојање је да БиХ што прије добије кандидатски сатус за чланство у ЕУ“, каже Човић.

Он је поновио да на нивоу БиХ нема парламентарне већине и да постоје проблем и у Федерацији БиХ.

„Парнерство наше двије партије и два народа могу компензовати застоје који се могу повремено јавити на нивоу БиХ. Имао пуно привредних тема о којима ћемо разговарати у Мостару, а одређене инфраструктурне пројекте можемо заједно реализовати“, рекао је Човић и поновио да је непоходно ријешити питање акциза у БиХ.

Коментаришући Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Човић је рекао да хрватски министри у Савјету министара БиХ неће подржати ниједно законско рјешење у којем нису уважени ставови из Републике Српске.

„То је начин како ћемо се међусобно усклађивати и то значи јачање наше сарадње. Овдје на историју гледамо са три различите стране, што значи и према рату и ратним злочинима. Бојим се да смо много наших закона оптеретили неким стварима којима тамо није мјесто“, закључио је Човић.

Архива