Цвијановић: Bећа финансијска дисциплина даје резултате

16.06.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је навела да су индиректни и индиректни приходи у буџет, упркос недостајућим средствима попут нереализованог аранжмана са ММФ-ом, премашили план, истакавши да ће Српска до краја године имати фискалну стабилност, као и да ће такво стање бити и наредних година.

Она је истакла да је Српска у временима најгоре кризе остала на ногама и да сви макроекономски показатељи од 2013. године континуирано биљеже напредак.

„Евидентни су раст БДП-а, повећање стопе запослености и смањење незапослености, раст плата и повећање пензија за 11,3 одсто, а идуће године у ово доба ту ће бити додатних пет одсто. Повећање пензија одвијаће се у два корака – три одсто на јесен и два одсто у првом кварталу идуће године“, рекла је премијер Српске, додавши да је повећан и обим индустријске производње и извоз.

Када је ријеч о задужености Српске, Цвијановићева је навела да Српска није ни близу законског лимита по питању висине дуга.

Она је истакла да опозиција, говорећи о презадужености Српске, врти исту причу годинама, али не види да тиме не успијева да побиједи на изборима и убиједи бираче у истинитост својих тврдњи.

„Ако погледате све критеријуме за дуг, видјећете да уопште нисмо високо задужени. Ситуација јесте компликована и ‘не тече мед и млијеко’. Много људи је у стању социјалне потребе, али ми смо развили више програма да поправимо ту слику“, рекла је Цвијановићева синоћ за телевизију „К3“.

Она је поновила да се плате и пензије у Српској исплаћују и измирују редовно и без проблема, те да су пензионери постали буџетски корисник број један.

Коментаришући исплате накнада за туђу његу и помоћ, Цвијановићева је навела да се приликом кашњења ових давања пропушта рећи да је Влада свој дио или 50 одсто новца платила, а да ову обавезу често не изврше локалне заједнице.

Она је рекла да се кроз неколико транши успио санирати дио дуговања пољопривредницима, али да је настао проблем са одуговлачењем исплате руског клириншког дуга, што је све отежало.

Наводећи да све институције Републике Српске функционишу без обзира на постојање различитих политичких ставова и приступа одређеним питањима, Цвијановићева је рекла да институције Српске остварују своју функцију, намијењену остваривању права и свега што се односи на њене грађане.

На питање да ли размишља о реорганизацији Владе, Цвијановићева је навела да је то ствар о којој одлучује коалиција СНСД-СП-ДНС, али да сматра да Влади треба реорганизација и да ће у неко догледно вријеме до тога морати да дође.

Она је оцијенила да би неки министри у Влади могли да буду енергичнији, иако имају добру намјеру и жељу да раде свој посао. „Свако може да буде бољи и да се лично више ангажује, укључујући и мене“, рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да је у други мандат ушла са јасном визијом како треба да изгледа и како треба да буде организована Влада Српске.

„Неки ресори морају да се подијеле, а нека министарства ће се ‘изгубити’ и утопити у нешто друго. У оквиру постојећег броја министарства може се направити логичнија прича. Имала сам амбицију да на крају претходног мандата, на основу консултација, направим то за неку другу владу која дође. Мислим да би било одлично када би се за неку будућу владу могао послагати тај систем, да буде бољи, продорнији, енергичнији и да смисленије буду повезане одређене ствари“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да је њена сарадња са предсједником Српске Милорадом Додиком изузетна.

„Можда неко мисли, гледајући са стране, да се ми свакодневно консултујемо. Само некад закључимо да смо рекли исте ствари, а да нисмо имали потребу о томе да причамо. Ваљда знамо чиме се бавимо и шта је циљ“, рекла је премијер и додала да има добар однос и са предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем.

Она је рекла да Влада Српске има одличну сарадњу са Владом Србије, док са владама Хрватске и Црне Горе нема пуно контаката као раније.

„Морамо бити у коректним односима, јер је стабилност регије много важна“, рекла је Цвијановићева, додавши да има коректну сарадњу са федералном Владом и премијером Фадилом Новалићем.

Она је поручила да је приоритет Владе стабилна Српска и институције, те поручила да се не смије губити вјера у Републику која је оквир за остваривање права њених грађана.

Архива