Влада Српске уплатила 500.000 КМ за наставак изградње система „Црно врело“

29.05.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је изразила задовољство што су се стекли услови да буде настављена реализација овог изузетно важног пројекта, који је од великог значаја за Бањалуку и Приједор.

Она је додала да је Влада, након финансирања дијела пројекта који се односи на Приједор, наставила сарадњу са бањалучком Градском управом.

„Одлучили смо да идемо у наставак овог пројекта те смо, од предвиђене транше од два милиона КМ, колико је неопходно за наставак реализације овог пројекта, уплатили 500.000 КМ. У наредном периоду ће се, како то буде потребно за извођење радова, пребацивати и остале транше“, рекла је Цвијановићева новинарима у Доњем Первану код Бањалуке.

Она је напоменула да је ријеч о веома великом пројекту који се финансира комбинацијом различитих извора, те изразила задовољство што и Влада Српске учествује у њему.

Цвијановићева је истакла значај овог пројекта за градове Бањалуку и Приједор, који су опредијељени да, у сарадњи са Владом Републике Српске, ријеше и проблеме сеоских подручја.

„Циљ нам је да уједначено радимо на побољшању услова за живот, не само у урбаним зонама, него и у сеоским подручјима. Ово је најбољи начин да се обезбиједи бољи живот свима који живе на селу и који желе ту да остану“, рекла је Цвијановићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је ријеч о наставку капиталног пројекта Бањалуке и Приједора.

„‘Црно врело’ је водовод који се тиче подручја са око 20.000 становника. Након вишегодишњег застоја, у прилици смо да наставимо радове на примарном дијелу и средствима од око два милиона КМ требало ба да ове године завршимо ову фазу“, рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, пројекат изградње водовода „Црно врело“ обухвата низ мјесних заједница и села, као што су Борковићи, Бистрица, Бронзани Мајдан, Голеши, Кмећани, Перван, Радосавска, Славићка, Пискавица.

Он је додао да би реализација овог пројекта требало да омогући да се у наредним годинама настави рад на једном по једном подсистему.

„Слиједе још четири подстистема, јер је мрежа веома велика и покрива широко подручје градова Бањалука и Приједор“, рекао је Радојичић.

Он је навео да само за подстистем „Звијезда“, који је сљедећи, треба изградити око 40 километара секундарне водоводне мреже.

„Водимо преговоре са међународним финансијским институцијама, те смо прошле седмице са Европском банком за обнову и развој разговарали о новим средствима за изградњу водовода, од којих је ‘Црно врело’ капитални“, рекао је Радојичић.

Он је додао да је осим овог, Град Бањалука пред почетком још једног великог пројекта, те ће сутра бити постписан уговор о изградњи нове топлане на био-масу, чиме ће се ријешити највећи градски финансијски и комунални проблем.

Завршетком пројекта водоснабдијевања и канализације, навео је он, вриједног око 40 милиона КМ, који Град Приједор спроводи са Европском инвестиционом банком, 70 одсто површине Приједора биће снабдјевено контролисаном водом за пиће.

Архива