Војскa показaлa способност да одбрани и Србију и народ

09.05.2017 Актуелно

 

Додик је рекао након војне вјежбе која је одржана у Никинцима код Руме поводом Дана Војске Србије и Дана побједе над фашизмом, да је 9. маја 1945. године српски народ био на побједничкој страни и дао немјерљив допринос у борби против фашизма.

„У будућности нико не смије да се заноси да је престала било каква опасност за све нас на овом простору. Република Српска је, наравно, загледана у Србију. Ми покушавамо да се у оном дијелу у којем можемо оспособимо за одбрану нашег простора и наших људи у Републици Српској путем полицијских снага“, рекао је Додик новинарима.

Додик је нагласио да ће Република Српска наставити да са Србијом сарађује на свим питањима и да ће у наредном времену сигурно имати и одређени аранжман с њом.

Он је подсјетио да је донедавно био на снази аранжман у коме је Републици Српској било „забрањено да било шта купује“.

„Ми смо били потпуно понижени од међународног фактора на простору БиХ који је потписао да, рецимо, наша полиција на 10 припадника може да има само једног официра. Сада је то промијењено и улазимо у то да оспособимо наше, прије свега, специјалне јединице полиције и у томе сарађујемо са Србијом“, истакао је Додик.

Говорећи о упозорењу Велике Британије о могућности напада „Исламске државе“ на тероритији БиХ, Додик је рекао да то није искључено.

„Ми живимо са тим. Зна се да је из БиХ готово 500 припадника ‘Исламске државе’ било у Сирији и на другим ратиштима и да је неколико десетина њих враћено“, навео је Додик.

Он је рекао да у БиХ „нико наиван не треба да рачуна на то да они сједе с миром и немају никакве операције“.

Прослави у Никинцима и тактичко-техничком приказу способности Војске Србије присуствовали су предсједник Србије Томислав Николић, премијер Александар Вучић, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић, чланови влада Србије и Српске, министар одбране Словеније Андреја Катич и дипломатски кор.

Архива