Српска има адекватан законски оквир

18.05.2017 Актуелно

 

На састанку је наглашено да оснивање добровољног пензијског фонда генерише низ позитивних ефеката међу којима је и пружање могућности грађанима у Српској да додатно штеде да би, осим редовне пензије, примали и пензију из добровољног пензијског фонда, док ће бенефите од добровољног пензијског осигурања имати и послодавци кроз различите видове олакшица.

На састанку, којем су присуствовали и министар финансија Зоран Тегелтија и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изражена је опредијељеност да Влада Српске пружи институционалну подршку раду добровољног пензијског фонда имајући у виду значај његовог оснивања и референце институција које су његови суоснивачи.

Саговорници су размијенили мишљење и о праксама које су успостављене у региону у вези са функционисањем добровољних пензијских осигурања, те степену развијености другог и трећег стуба пензијског осигурања у земљама окружења, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Представници Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом у Републици Српској, информисали су Цвијановићеву да је недавно у Бањалуци одржана оснивачка скупштина Друштва, те изразили увјерење да ће послодавци у Српској препознати значај добровољног пензијског осигурања јер је ријеч о дугорочном пројетку усмјереном ка унапређењу пензијског система.

Друштво за управљање Европским добровољним пензијским фондом у Републици Српској је прво такве врсте у БиХ, чији су оснивачи Пензијски резервни фонд Републике Српске, Европска банка за обнову и развој и Скупна покојнинска дружба из Словеније.

Архива