Oдговори на Упитник Европске комисије не могу се доставити без дефинисане процедуре

24.05.2017 Актуелно

 

„Овдје говоримо о судбини материјала који су прикупљају са различитих нивоа власти у БиХ, односно на који начин се они усмјеравају према радним групама које треба тиме да се баве“, рекла је Цвијановићева, додавши да је то кључно питање.

На конференцији за новинаре, која је одржана након састанка чланова Предсједништва БиХ са представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у Сарајеву, Цвијановићева је рекла да ће провођење процедура у вези са одговорима на Упитник бити тест активирања механизма координације.

Она је нагласила да је Република Српска верификовала одговоре на питања из Упитника на сједници Владе још у јануару.

„Став Владе Републике Српске јесте да се прво омогући да функционише механизам координације, да имамо јасно успостављене процедуре и да их се придржавамо. Ми се нисмо сагласили са одређеним ставовима и методологијом како то треба да се ради“, рекла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће 29. маја бити одржан састанак Комисије за европске интеграције БиХ, те да ће то бити прилика да се дефинишу додатни кораци и процедуре како би материјал могао да се додатно третира и припреми и у предвиђеним роковима пошаље према институцијма ЕУ.

На питање новинара да ли евентуална смјена Владе Српске утиче на пут БиХ ка ЕУ, премијер Српске је одговорила да то питање треба поставити у контексту да ли постоји парламентарна већина на нивоу БиХ.

Архива