Милић: За повећање пензије потребно 86.000.000 КМ мјесечно

30.05.2017 Актуелно

 

Милић је истакао да ће се о преосталом проценту повећања пензија, од укупно пет одсто, а који предвиђа закључак Народне скупштине Републике Српске, размишљати већ у наредној години.

Он је подсјетио да је јуче одржан састанак са предсједником Владе Српске и потпредсједником, те предсједницима Удружења пензионера и Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања у Народној скупштини, и да је премијер Жељка Цвијановић рекла да ће од октобарске пензије бити повећане три одсто.

Милић је нагласио да је у току припрема информације о стању у области пензијско-инвалидског осигурања која ће се ускоро наћи у радном материјалу Народне скупштине и у којој ће ресорно министарство дати одређене приједлоге за обезбјеђење додатних финансијских средстава.

„Повећање од један одсто на годишњем нивоу захтијева 11.000.000 КМ, и то нису мала средства. Већ од октобарске пензије биће нам потребно 3.000.000 КМ више сваки мјесец“, каже Милић.

Он је додао да се, ако се желе пронаћи средства, мора увести већа дисциплина приликом обрачуна и наплате доприноса, нарочито код оних који су нередовни.

Неки од приједлога биће и да се поведе трајна акција у борби против рада на црно, те да се комерцијалне банке укључе у надзор и контролу над редовношћу уплате доприноса, што је пракса у земљама у окружењу.

Он је рекао да Фонд ПИО предлаже да се уведу платни разреди и да се не допусти могућност, као што је тренутно пракса, да лица са високом стручном спремом буду пријављена на минимални износ.

Милић је, како каже, свјестан да пензионери нису задовољни тренутним статусом, али тврди да су захвални Влади на исплати пензија путем Трезора која је увела стабилност и која представља гарант редовности исплате.

Он је упутио апел да се садашњи осигураници и запослени запитају на који износ су пријављени и да ли њихов послодавац исплаћује доприносе јер је пензија радно стечено право, а не социјално право.

Архива