Hико никада није рекао да имамo већину за продају акција РЖР „Љубија“

14.05.2017 Актуелно

 

„Не могу да гарантујем да имамо већину. Нико није ни рекао да ће имати већину“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да ће бити тражени други начини уколико не буде довољно народних посланика који ће то подржати и да ће Република Српска наставити да тражи начин да додатно обезбиједи финансијску стабилност.

Додик је нагласио да је Српска у значајном дијелу рачуна ликвидна, да нема кашњења у исплати плата и пензија, иако има проблема као и свака друга заједница.

Додик је нагласио да је превише спекулација у вези са питањем „Љубије“ и да ће посланици моћи да бирају између понуђених аргумената или политизације.

„Овдје се више воли ‘Митал’ него Република Српска. Тај новац не узимам себи приватно, нити било ко од нас. То је новац који треба у Републици Српској да буде кориштен за измиривање обавеза и као основа за повећање пензија које намјеравамо да спроведемо“, поручио је Додик.

Он је поновио да 93 милиона КМ, колико нуди компанија „Израели инвестмент груп“, нису мала средства ни за једну заједницу, посебно не за Републику Српску, те подсјетио да је прва понуда „Митала“ износила 12 милиона КМ.

Додик је рекао и да мањинско учешће од 49 одсто у „Љубији“ не значи ништа, јер Српска нема могућност да управља тим дјелом капитала, пошто је ранија власт у Српској кроз уговор о купопродаји „Љубије“ тачно и прецизно навела да су обавезе већинског власника доминантне.

„Предвиђено је да се уговором са евентуалним купцем обезбиједе ваљане гаранције, купац мора те гаранције дати и ако их не буде неће се улазити у уговарање. Све је транспарентно и чисто. Могли смо да одемо на берзу и завршимо то без ове галаме, али смо сматрали да треба да изађемо пред парламент“, рекао је Додик.

Он сматра да је прича о већини непотребна и да је коалиција стабилна, без обзира на став ДНС-а у вези са продајом акција.

„ДНС ће остати коалициони партнер и то се неће промијенити“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је коалиција стабилна и да ће се то показати на причи о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске.

Додик је додао да је разговарао са лидером ДНС-а Марком Павићем који је рекао да посланици ове странке не могу подржати продају акција, али да немају ништа против уколико буде већине за то.

Он је констатовао да многи у Српској на причи о продаји државног капитала у „Љубији“ праве причу о коалицији.

„Проблем праве они који очекују да из тога извуку неке капиталне закључке да се коалиција распала. Није се распала и још је јача. Нешто се друго распада у Српској, а не ова коалиција. Као што видите из СДС-а стално излазе посланици и то није довољно. Када би један изашао из СНСД-а то би било равно атомској бомби“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је упитан изборни легитимитет СДС-а, с обзиром да је ту странку напустио значајан број људи и да је изгубила локалне и опште изборе, упркос значајним напорима међународне заједнице да побиједе.

„Тек ће наредне изборе да изгубе. Видјећете“, поручио је Додик. /

Архива