Eтничко чишћење Срба из Западне Славоније – државни пројекат Хрватске

01.05.2017 Актуелно

Додик је истакао да је протјеривање Срба са простора Хрватске у посљедњем рату само континуитет злочина који, очигледно, нису били завршени у Јасеновцу.

„Срби из Западне Славоније прије 22 године су прешли овај мост и трајно напустили свој историјски завичај. То није било довољно, него су колоне избјеглица бомбардовали из авиона. То је тужан догађај за Србе, иако недалеко одавде Хрвати овај дан прослављају као своју велику побједу зато што су истјерали жене, дјецу и незаштићено српско становништво, којем су УН одузеле оружје“, рекао је Додик у обраћању у оквиру церемоније обиљежавања.

Додик је истакао да за тај злочин, као и многе друге над Србима, нико није одговарао.

„Често се питам како је било могуће дозволити толика страдања Срба. Једино што закључујем јесте да је проблем у нама, нашој доброј души, заблуди и лаковјерности у којој опростимо, заборавимо и вјерујемо да нам се то не може никад поновити, а видимо да је Јасеновац, само у другачијем облику, проведен готово до краја“, рекао је Додик.

Он је нагласио да, без српске државе, нема ни слободе за Србе и да је српско страдање у великој мјери спријечено постојањем Републике Српске.

„Ако вам неко каже да је Република Српска сигурна и прихваћена од оних који желе да је нема, знајте да лажу и припремају нас за још једно лаковјерје које траба да нас заведе да не очекујемо нешто што смо доживјели раније“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска као држава мотивисана жељом српског народа да постоји.

„Многи Хрвати и Бошњаци не желе да је виде, али Република Српска мора да опстане, јер када би она нестала овдје више не би било Срба, српске слободе и српског начина живота“, нагласио је Додик.

Након обраћања званичника, спуштени су вијенци са „моста спаса“ у ријеку Саву.

Прије тога, у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен је парастос и положени су вијенци на спомен-плочу погинулим Србима Западне Славоније.

Данас се навршавају 22 године од акције хрватских оружаних снага „Бљесак“ на Западну Славонију која је била под заштитом УН, у којој је убијено или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, а српски народ је протјеран из тог дијела Хрватске.

Архива