Додик о Добровољачкој – Не желимо да српски народ буде додатно понижен

01.05.2017 Актуелно

Додик је новинарима у Градишци рекао да је важно да се нико не излаже опасности од поновног страдања у Сарајеву, те да не треба дозволити да прислужене свијеће и положено цвијеће опет заврше у контејнерима.

„То је додатно понижење и зашто бисмо се ми томе излагали? То говори о другој страни у БиХ, не о нама. Ја сам одавно увјерен да од БиХ нема ништа када на овај начин не може да истрпи и прихвати помирење“, истакао је Додик и навео да би било потребно да свако одаје пошту својим страдалим сународницима и да се то поштује, а не омаловажава, као што се раније могло видјети.

Он је нагласио да ће Српска помен страдалим Србима давати тамо гдје може.

„Како ћемо наредних година, видјећемо“, поручио је Додик.

Он је навео да је случај „Добровољачка улица“ несумњив ратни злочин, који показује да политички договор о напуштању војника ЈНА Сарајева није био поштован.

Додик је рекао да је војска због тога била нападнута, те да је тај злочин био организован.

„Ако не можете отићи у Добровољачку, а они сматрају да могу доћи у Српску… Нека долазе, свугдје гдје су страдали ми ћемо обезбиједити услове да обиљежавају своје страдање“, каже Додик.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени пријератни криминалци сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Предсједник Додик данас је у Градишци положио вијенац на спомен-плочу погинулим Србима из Западне Славоније поводом обиљежавања 22 године од њиховог страдања у акцији хрватских оружаних снага „Бљесак“ у којој је убијено или нестало 283 Срба.

Архива