Цвијановић: Да би се упутио сет закона о акцизама потребна већина у парламенту БиХ

24.05.2017 Актуелно

 

Она је нагласила да је потребно имати већину у Парламентарној скупштини БиХ да би тамо поново био упућен сет закона о акцизама.

„Нисам за то да се више експериментише са тим. Што се тиче текста закона, за нас је апсолутно неприхватљиво оно што одступа од договора који имамо са ММФ-ом“, изјавила је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка чланова Предсједништва БиХ са представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ.

Према њеним ријечима, ако се и приступи одређеном иновирању текста закона постоје ограничења.

„Не можете да освјежавате тај текст како вам то политички падне напамет зато што су неке ствари дефинисане са ММФ-ом. Тачно се зна шта ту може да се ради“, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су на почетку тог процеса у оквиру исте политичке партије која је чинила већину на нивоу БиХ неки рекли да то могу да прихвате уколико се нађе рјешење за „плави дизел“, иако то рјешење није могуће наћи на начин како су то они предлагали, нити то ММФ прихвата на такав начин.

„Онда из те исте политичке партије кажу да неће гласати за сет закона о акцизама и ако у њих буду уграђена рјешења о ‘плавом дизелу’. То је политичка игра и нема везе са законом, нити са оним чему закон треба да допринесе“, сматра Цвијановићева.

Коментаришући најаву да ће Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ поново упутити у процедуру сет закона о акцизама, Цвијановићева је рекла да то Влада Републике Српске никоме није сугерисала да чини.

„Нисмо се тиме бавили и нико нас није питао нити консултовао у вези са тим“, рекла је Цвијановићева.

Архива