Влада ће кренути са исплатама дуговања за накнаде већ од овог мјесеца

11.04.2017 Актуелно

„Вољели бисмо да заједно са синдикатом кажемо да је то заједничка активност и напор да радници добију оно што им је остало неисплаћено. То је једина одржива формула за Владу и ако се не договоримо са синдикатом, то је начин на који ћемо исплатити дуговања“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је понуда Владе да се сва дуговања, која се углавном односе на просвјету, од 2011. до 2014. године исплате кроз двије рате, а да се остали трошкови из 2015. и 2016. године измире кроз 15 рата.

Премијер Српске је нагласила да су све плате ишле и иду редовно, те да се дуговања односе на накнаде као што су трошкови за превоз, јубиларне накнаде и одређене отпремнине.

„Ово је наша понуда да бисмо заједно са синдикатом усагласили да исплата иде на одржив и изводљив начин. Текуће обавезе биће редовне, а уз њих би додали и дијелове заосталих обавеза. Мислим да ћемо тако свакако радити“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада ће исплату заосталих обавеза исфинансирати из буџета, као и све друго, на реалан и одржив начин.

„Не бисмо понудили такво рјешење да не мислимо да је оно реално и могуће. Говорили смо о износима од 11 и 14 милиона КМ, али су неки предмети утужени, а у овој комбинацији су они који нису добили пресуде или који су у судском поступку и желе да одустану, иако ће то бити тешко јер су у процедури, тако да ће се тај износ смањити“, додала је Цвијановићева.

Она је појаснила да синдикат нема рок до када треба да одговори на понуду, да су разговори континуирани, али и да ће Влада најкасније сљедеће седмице донијети одлуку о исплатама.

Архива