Вишковић: Сазнаћемо да ли је било скривених намјера у вези са РЖР „Љубија“

26.04.2017 Актуелно

Вишковић је на јавно саслушање представника „Израел инвестмент групе“ /ИИГ/, „Арселор Митала“ и заинтересованих страна позвао све посланике Народне скупштине да поставе питања како би разријешили све дилеме у овом случају.

Он је рекао да се у случају РЖР-а не смију угрозити радна мјеста у Приједору и дозволити да се ради на штету Српске. „Циљ је да се, ако је могуће, тамо повећа број радних мјеста, те да се дође до неопходних средстава за буџет Српске“, поручио је Вишковић.

Коментаришући чињеницу да се РЖР „Љубија“ према уговору из 2004. године одрекао права експлоатације, Вишковић је упитао ко је те године био на власти у Српској и зашто је направљен такав уговор.

„Људима из ИИГ је то саопштено и речено. Они то прихватају, знају и дају сагласност да је то ствар њихових даљих преговора са `Миталом`. То није скривено“, рекао је Вишковић.

Он је навео да не треба заборавити да Влада са ИИГ-ом склапа уговор уколико дође до продаје РЖР-а, те да ће он бити раскинут уколико купац прекрши обавезе.

„Приједор, Српска и запослени не могу изгубити ништа, само треба пратити уговор који се у случају одступања може раскинути у било ком тренутку“, поручио је Вишковић.

Он је рекао да се ИИГ нигдје не бави експлоатацијом руде и да је то нова групација, која се при куповини појављује као фонд и има сједиште у више земаља.

Вишковић је рекао да не зна да ли је шеф Представништва Српске у Израелу један од власника ИИГ-а.

Он је навео да је циљ СНСД-а да продаја акција РЖР „Љубија“ буде транспарентна, те да та странка није расправљала о реконструкцији Владе Српске.

Архива