Упућена иницијатива СДС-у за гласање о неповјерењу Савјету министара БиХ

18.04.2017 Актуелно

Клуб посланика СНСД-а позвао је колеге из СДС-а да се придруже овој иницијативи и да до 19. априла, до почетка сједнице Колегијума Представничког дома, својим потписима потврде сагласност да би иницијатива могла да буде упућена у парламентарну процедуру.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је Срни да је циљ ове иницијативе да се постигне бар минимум политичког јединства посланика из Републике Српске на питањима од значаја за Српску и њен народ.

Он је додао да су у образложењу иницијативе кориштени ставови о ванредној сједници Савјета министара од 7. априла које су у јавности презентовали највиши функционери СДС-а.

Кошарац је подсјетио да је 7. априла одржана ванредна сједница Савјета министара на којој је, телефонским путем, већином гласова утврђен сет реформских закона, који су упућени у парламентарну процедуру.

Ови закони су усвојени у Дому народа 7. априла по хитној процедури, а 20. априла требало би да буду разматрани и на сједници Представничког дома.

Кошарац је рекао да су у међувремену српски министри у Савјету министара БиХ, посебно Мирко Шаровић и Драган Мектић, довели у питање легалитет ванредне сједнице Савјета министара БиХ.

Мектић је ту сједницу назвао скандалозном и илегалном, тврдећи да она нема правну снагу, а Шаровић је назвао непостојећеом, као и предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Уколико су тврдње српских министара тачне, каже Кошарац, ријеч је о игнорантском и понижавајућем односу предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића према представницима српског народа у тој институцији, али и о скандалу без преседана, будући да је један од два дома парламента БиХ већ усвојио приједлоге закона који су, како то тврде највиши функционери СДС-а, усвојени на илегалној или непостојећој сједници.

Кошарац је упозорио да ово није први пут да Савјет министара БиХ и предсједавајући Звиздић игноришу и омаловажавају ставове институција Републике Српске и српских минстара у Савјету министара БиХ.

„Подсјетићу и на чињеницу да СНСД никада није подржавао Звиздића, посебно када имамо у виду његову политику и жељу да потпуно игнорише Републику Српску и њене институције, а најбољи примјер за то је тајна сједница Савјета министара када је утврђен накардни механизам координације у којем је Република Српска била потпуно невидљива“, истакао је Кошарац, додавши да постоје потпуно оправдани разлози за упућивање приједлога за гласање о неповјерењу Савјету министара БиХ.

Иницијативу су потписали сви посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, Лазар Продановић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић, Милица Марковић и Мирослав Миловановић.

Архива