Посебан фонд за лијечење обољеле дјеце до краја јула

26.04.2017 Актуелно

Једна од тема била је иницијатива за доношење новог закона о фонду солидарности за лијечење дјеце обољеле од тешких обољења, у оквиру Фонда здравственог осигурања.
Предсједник Српске се нада да ће тај закон бити усвојен до краја јула ове године и да ће се наставити са додатним акцијама прикупљања средстава за лијечење дјеце.

„Израдићемо закон, који ћемо предочити и послати Народној скупштини Републике Српске. У том погледу предвиђено је како ће бити формиран тај фонд. Биће у оквиру Фонда здравства. Не тражи додатне трошкове, имао би свој Управни одбор, стручну комисију“, казао је Додик.

У протеклом периоду су се бавили су се законским оквирима, а корисник фонда ће бити свако онај ко је запослен у Републици Српској.

„Онај ко не буде желио да га плаћа, неће бити у обухвату. Ово је облик законодавне одговорности. По садашњем стању, у фонду би се од плата окупљало око шест милиона КМ, плус донације које ће бити омогућене свакоме ко то жели“, рекао је Додик.

„Обавеза општина је такође око уплаћивања у фонд. Покриваће цијелу Српску, ту ће учествовати и одређене институције. Овај закон неће учинити никакву супституцију за досадашња издавања. Ово је плус, а постоје одређена средства која неће бити укинута“, оцијенио је Додик.

Каже да ће се од комплетног буџета тог фонда издвојити 20 одсто средстава за капитална улагања, односно у објкете, опрему, дијагностику. Закон ће бити брзо доступан јавности, потврдио је Додик.

„Хоћемо да дођемо до нечега што има општу подршку у Републици Српској. Покушаћемо системски да дјелујемо колико буде потребно. Вјерујемо да до љета може доћи до усвајања закона. То је реално до седмог мјесеца“, казао је Додик.

Предсједник Српске је апеловао на све да подрже иницијативу.

„Посветите овом пажњу молим вас. Вјерујем да сваки човјек мисли да је ово добра идеја. Мислим да неће бити човјека који је изван овога“, истакао је Додик.

Додик је потврдио да ће се средства користити и за лијечење у иностранству, а о томе ће одлучивати стручна комисија. Према Додиковим ријечима, комисију ће чинити стручњаци изван политике, они са највишим вриједностима.

Све информације о фонду биће доступне на интернету, и у сваком моменту ће се моћи пратити шта он ради, колико новца се троши и с чим располаже, казао је између осталог Милорад Додик.

Оливера Ратковић испред удружења рекла је да ће овај закон и фонд омогућити помоћ ка бржем оздрављењу обољелих малишана.

Са предстаницима удружења кабинет предсједника је сарађивао и претходних година у организацији хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима“.

Архива