Изузетна cарадња са руском мисијом и јеврејским организацијама у Америци

20.04.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да Русија врло досљедно брани међународну, дејтонску позицију БиХ и у оквиру тога и Републике Српске, која је верификована Дејтонским споразумом.

„Нама је добро да имамо некога ко разумије ситуацију у БиХ, посебно у контексту чињенице да високи представник готово по дефиницији низ година у овим извјештајима износи многе неистине, веома често усмјерене само да напада Републику Српску, а да затвара очи или да показује потпуно сљепило када је ријеч о правим проблемима у БиХ“, изјавила је Цвијановићева за „Спутњик“.

Она је нагласила да је сарадња са руском мисијом у УН изузетна.

„Русија разумије све проблеме са којима се носимо у БиХ, она је заговорник мира, стабилности, међународног права и поштовања свега што нам је међународни уговор дао. Република Српска мора бити и јесте задовољна таквим наступом Русије“, нагласила је Цвијановићева, која се у Њујорку састала са вршиоцем дужности сталног представника Руске Федерације у УН Петром Иљичевим, послије чега, како је рекла, носи изузетно добре утиске.

Цвијановићева је рекла да Српска има низ година добру сарадњу са руском мисијом у УН што се манифестује два пута годишње када се разматрају извјештаји у Савјету безбједности УН које пише високи представник у БиХ, а то је прилика и да Српска изнесе своје ставове кроз извјештај који Српска такође доставља.

Она је рекла да је и сада, наком смрти амбасадора Виталија Чуркина с којим је сарадња била изузетна јер је он био врстан човјек и дипломата, потпуно сигурна да ће таква сарадња бити настављена и у будућности.

Цвијановићева је рекла да је упознала Иљичева са садржајем новог извјештаја Републике Српске који ће бити упућен Савјету безбједности УН у којем ће бити ријечи и о кризама које су изазване у БиХ ванинституционалним дјеловањем бошњачких представника.

„Једна се односи на подношење захтјева Бакира Изетбеговића за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије која је уназадила БиХ, изазвала и потврдила дубоко неповјерење које је раније постојало, због чега су све институције дошле у блокаду“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да ће у извјештају бити ријечи о ставу Српске да треба да се брани децентрализована структура БиХ јер је то структура која може да обезбиједи и опстанак у функционисање БиХ.

„Нажалост, често су активности међународне заједнице у БиХ усмјерене у супротном смјеру, а то је настојање да се јача оно што они називају државним нивоом, иако је свима јасно да тај ниво не располаже суштинскин надлежностима битним за живот грађана и опстанак БиХ“, нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће се ускоро бити извјештај високог представника у БиХ Савјету безбједности, те да и Српска у својим извјештајима описује све оно што се дешавало у извјештајном периоду и то није искључиво одговор на оно што ће рећи високи представник.

Премијер Српске говорила је и о два састанка у Њујорку са представницима значајних јеврејских организација.

„То су наши пријатељи који су везани за важне институције овдје које окупљају јеврејску заједницу. Састанак са извршним директором Свјетског јеврејског конгреса Робертом Сингером био је прилика за разговор о добрим односима Републике Српске и јеврејске заједнице у Америци“, нагласила је Цвијановићева.

Она је нагласила да и други састанак /са извршним директором Конференције предсједника главних јеврејских организација у САД Малколмом Хенлејном/ потврђује доказане добре везе у оквиру најважнијих јеврејских организација у Америци, што је прилика за Српску да покаже опредијељеност да јача ове односе.

„Нас веже доста догађаја из прошлости који су дефинитивно утврдили и нашу будућност, што значи да морамо бити упућени једни на друге, да сарађујемо. Имамо овдје добро разумијевање, али исто тако они су нам мост и за односе које имамо са државом Израел, који су били увијек на високом нивоу“, нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да су пријатељства и везе у оквиру ових организација које дјелују у Њујорку од непроцјењивог значаја за Српску.

„То су људи који разумију нашу улогу. Ми смо имали прилику да покажемо своју опредијељеност када је њима било потребно, када смо и ми имали механизме у оквиру Савјета безбједности, да су наши интереси компатибилни са њиховим“, истакла је премијер Српске Жељка Цвијановић.

Послије Њујорка, Цвијановићева посјету САД наставља у Вашингтону, гдје ће учествовати на прољећној Скупштини Свјетске банке и ММФ-а.

Архива