Додик: СНСД доказаo да Српска може да буде одржива

20.04.2017 Актуелно

„Српска, која је у прошлости била изложена низу ствари које нису коректне и која је у значајном обиму била игнорисана више него ФБиХ, показала је да је одржива и људи су схватили да она може да преживи што је веома важно, јер смо прије десет година имали јавну свијест која је ишла за тим „oво је готово, ово се не може зауставити, имате Педија Ешдауна који то разваљује“. Али ми смо то све стабилизовали. Ја не кријем да је мој највећи успјех то што смо ми показали да Република Српска може данас, сутра да буде одржива, да живи у политичком смислу и да не смета никоме, ни Бошњацима“, истакао је Додик за „ТВ1“.

Додик је рекао да СНСД када оде у заједничке институције БиХ, иде са јасним мандатом народа из Републике Српске и не прави никакве труле компромисе, нити труле коалиције.

„Ми нисмо бјежали од тога да неке ствари рјешавамо и то смо показали када је требало. Ми напросто желимо да останемо у оквиру онога што је изворни Дејтон и што су уставна рјешења. Све оно што је наметнуо високи представник, за нас је спорно“, нагласио је Додик.

Он је рекао да се сада у многим анализама тих људи из тог времена може наћи да говоре да се концепт Републике Српске и Дејтонског споразума превише дуго задржао и да би БиХ требало да доживи неку трансформацију, у ствари да иде више ка унитаризацији чему се СНСД апсолутно противи.

На питање зашто СНСД иницира смјену Савјета министара БиХ и зашто није заштитио представнике Срба у Савјету министара, Додик је рекао да они не могу ни сами себе да заштите, а не да их СНСД заштити.

Он је објаснио да СНСД не иницира смјену Савјета министара, већ су хтјели „само да виде када СДС лаже – сада кад неће смјену или онда када причају да су одржавањем телефонске сједнице Савјета министара преварени“.

„Телефонска сједница је била централно мјесто и ми смо хтјели да видимо када они лажу и видјели смо да лажу и онда и сада… Ево, ми смо хтјели да смијенимо Савјет министара, ми смо разумјели да они нешто јаучу око тога, кажу да су преварени у Савјету министара. Ми се солидаришемо с њима и кажемо ако је то тако онда тај Савјет министара треба да буде смијењен. И шта се десило – ништа. Нама је јасно, а и вама је јасно, и многи у Сарајеву се забављају том врстом приче“, рекао је Додик.

Говорећи о томе да ли је Изетбеговић погријешио што је изабрао Савез за промјене у власт на нивоу БиХ, а не СНСД, Додик је рекао да не жели ништа рећи, осим да Изетбеговић не може бирати СНСД, јер они нису ти који се бирају.

Он је рекао да је Изетбеговић при избору партнера у власти на нивоу БиХ калкулисао у настојању да направи зло Српској.

„Ми /СНСД/ смо у Савјету министара БиХ увијек бирали партнере. Били смо осам година у Савјету министара и увијек смо имали своје политике. Нисмо ми ови из Савеза за промјене који немају своје политике или Вукота Говедарица који се хвали пред Федериком Могерини како је одушевљен Бакиром Изетбеговићем. Ми никада нисмо били, нити смо сада одушевљени Бакиром Изетбеговићем“, истакао је Додик.

Говорећи о недавној заједничкој вечери политичких лидера у Мостару, Додик је рекао да је са Изетбеговићем и Драганом Човићем разговарао о томе како ријешити нека отворена питања у БиХ.

„Да је Изетбеговић био довољно фер рекао би да сам ја тада навео да ми тражимо да се ријеши неколико питања, а када она буду ријешена нема разлога за дестабилизацију. Ту мислим, прије свега, да треба ставити на дневни ред питање страних судија у Уставном суду и још нека питања у вези са Судом и Тужилаштвом БиХ. Ако имамо дијалог и неко рјешење које би било прихватљиво за све, па и за нас онда не би било проблема“, истакао је Додик.

Он је додао да су Хрвати тражили да се промптно стави на дневни ред Изборни закон, као и да Бошњаци имају нека своја отворена питања.

„Елиминацијом тих неких отворених питању престала би било каква потреба за дестабилизацијом земље и имали би неке договоре, а овако све се покушава чувати на начин – “ето ја нећу у том да учествујем, нећу да рјешавам питање страних судија“, а једног дана то ћемо морати да рјешавамо, ако БиХ уопште дође у позицију да рјешава то питање“, констатовао је Додик.

На питање зашто има боље односе са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем него са Изетбеговићем, Додик је рекао да Човићем има веома успјешан договор око много тачака које су реализовали.

„Са Бакиром Изетбеговићем и његовим претходницима, шта год смо се договорили – никад није било реализовано“, навео је Додик.

Архива