Додик: СДС „игра“ неку њима знану игру

02.04.2017 Актуелно

Додик је оцијенио да СДС „игра“ неку њима знану игру, онако како им дневнополитички одговара, али да је јасно да на нивоу БиХ не постоји већина и да се „послови отаљавају“, иако одређени међународни фактори врше озбиљан притисак да се нешто учини.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да је Република Српска завршила све обавезе из писма намјере, те да није било лако донијети одређене законе, али да је сада обавеза на другим нивоима власти да учине исто.

„СДС на тим питањима није био дио већине која је требало да усвоји законе, него је актуелна већина узела одговорност. Они сада као ‘уплакане стрине’ плачу и говоре како могу или не могу да то ураде. Немају одлучност, ни жеље да буду одлучни у ономе што су преузели“, нагласио је Додик, који је и предсједник Српске.

Он је поручио да Република Српска може извршавати све обавезе и без аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, али да би тај аранжман био добра прилика.

Додик је навео да је Српска нашла и друге могуће варијанте које би одржале систем и да је успјела ријешити проблеме попут жељезница, пољопривреде, исплату годишње борачке накнаде, али и наставити редовну исплату пензија и плата.

„Имамо довољно оптимизма да кажемо да ћемо и у наредном периоду појачано и без ММФ-а одржати ликвидност, али наравно да би ММФ био добра прилика у овом времену. Није ријеч само о ММФ-у, него и другим пројектима које прати Свјетска банка, Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка“, рекао је Додик.

Он каже да се сваки покушај за обезбјеђивање додатних средстава посматра као додатно задужење, али да се дуг не повећава.

„У Инвестиционо-развојној банци /ИРБ/ Републике Српске постоји одређен новац који је на дневном нивоу 100 милиона КМ и логично је да се тај новац употребљава. Пласман који би се вршио према Владиним рачунима је најсигурнији пласман“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је намјера да се средства ИРБ-а употребљавају у реални сектор, прије свега директно преко пословних банака, али да у посљедње вријеме многе банке више не повлаче из тог извора јер је то конкурентно њиховим каматама.

„Ограничили смо камате и рекли да то може да буде два одсто, али знате да су камате комерцијалних банака високе, оне су суочене са вишком ликвидности. Комерцијалне банке у Републици Српској суочене су са вишком ликвидности. Водимо рачуна да се систем одржи и да не буде никаквог дебаланса“, рекао је Додик.

Он је навео да Српска само 2014. године, када су биле катастрофалне поплаве, није била у могућности да из властитих средстава партиципира бар у дијелу враћања старих дугова.

„Једина смо република на простору бивше Југосалвије која је од текућих прихода готово 30 одсто издвајала за враћање старих дугова, то није ниједна друга земља“, закључио је Додик.

Архива