Додик: Немам право прихватити нижу понуду

21.04.2017 Актуелно

„Компанија из Израела даје гаранције да ће задржати постојеће раднике, запослити 300 нових и уложити огроман новац у опремање рудника, међу којима су и они који се тренутно не користе. Влада Републике Српске се опредијелила за фирму која нуди најбоље услове, што је у ово случају фирма из Израела“, рекао је новинарима Додик и додао да је видљива политизација цијелог овог случаја.

Предсједник Српске је подсјетио да је уговором из 2002. године Влада Републике Српске одлучила да „Арселор Миталу“ прода 51 одсто акција РЖР „Љубија“.

„‘Арселор Митал’ је прве двије године био добар партнер, али је онда почео да калкулише са трансферним цијенама и умањује добит у Приједору, опредјељујући се да синдикални лидери окупе заинтерсоване за тај посао. Свих тих година Српска је губила знатан дио могућности да прибави добит која је премјештана на позиције гдје је ова фирма сама и да не дијели власништво са било ким“, каже Додик.

Према његовим ријечима, РЖР „Љубија“ је у заједничком власништву „Арселор Митала“ и Републике Српске у омјеру 51 према 49 одсто.

„То у пракси није значило ништа јер Република Српска није могла да одлучује о било чему, па ни о расподјели добити. Пореска управа Републике Српске је утврдила да је ‘Арселор Митал’ смањивао добит због трансферних цијена, чиме је концентрисана добит на већинског власника и Српска оштећена за 400 милиона КМ“, навео је Додик.

Он каже да је због тога Српска одлучила да прода свој дио акција, при чему није искључен „Арселор Митал“.

„Разговарао сам са лидером ДНС-а Марком Павићем, који је рекао да је ситуација у Приједору таква каква јесте, да је мотивисана познатим разлозима и да његова странка није у могућности да подржи приједлог Владе. Влада је веома одговорно упутила све на даље одлучивање у Народну скупштину Републике Српске, а каква ће одлука бити – видјећемо“, рекао је Додик.

Говорећи о сарадњи Српске са „Зарубежњефтом“, Додик је нагласио да ова компанија планира да задржи пословање у Српској и број запослених и да је прошле године забиљежена добит.

„То је најважније за Републику Српску. Информисан сам и да је загађење ваздуха у Славонском Броду у Хрватској, када ова компанија није пословала, било веће, него сада. Српска није одустала ни од гасовода који би пролазио кроз Републику Српску из правца Зворника“, каже Додик.

Архива