Додик: Интегрисати се у регионална и шира тржишта

27.04.2017 Актуелно

Он је истакао да је Република Српска у протеклих годину дана, од прошлогодишњег „Јахорина економског форума“, реализовала неколико великих инвестиција, наводећи као примјер отварање Термоелектране Станари, чиме је за 28 одсто повећана производња електричне енергије у Српској.

„То нас је понукало да озбиљније размишљамо о новим енергетским пројектима, јер сматрамо да је то развојна шанса“, рекао је Додик на отварању „Јахорина економског форума 2017“.

Према његовим ријечима, истовремено се разговара о развоју инфраструктуре, јер без тога нема напретка друштва и заједнице.

„У овој години, Република Српска ће отворити додатних 35 километара ауто- пута и спојићемо Бањалуку и Добој с намјером да даље градимо према Бијељини, а очекујемо да ће и ауто-пут који се гради од Сарајева ка Сави, ка граници са ЕУ имати своју динамику“, навео је Додик.

Предсједник Српске оцијенио је да је проблем стимулисање људи да се упуте у приватни бизнис и да запосле више људи.

„Искључиво питање данас је запошљавање, како то учинити“, истакао је Додик констатујући да с друге стране постоје људи који на неки начин бирају послове или не желе да раде и које је потребно мотивисати.

Додик је изразио жељу да учесници овогодишњег економског форума буду креативни и да препознају добре шансе, али и проблеме које треба рјешавати да би се упутили у развијено и стабилно друштво.

„За развој економије кључно питање је стабилност, прије свега, политичка и то нам у континитету не иде наруку“, рекао је Додик, подсјећајући да су се у посљедње вријеме могле чути олако изречене оцјене да је регион у проблему и да се ствари одвијају лоше.

Додик је истакао да, без обзира на постојеће изазове које неки виде као елементарни узрок за дестабилизацију, регион показује да је стабилан.

„То је за нас важно, јер без регионалне стабилности не можемо да привучемо, нити да анимирамо било кога ко би овдје улагао или дошао да се бави бизнисом“, навео је Додик и додао да су најбољи они који већ овдје раде – из земаља ЕУ, региона, Русије, Кине.

Према његовим ријечима, потребно је видјети које су системске препреке, законске које могу да се отклоне да би свима било боље.

„Позивам вас на ту креацију, позивам вас да будемо конкретни, да видимо како мијењати праксу, а да би мијењали праксу, морамо да мијењамо прописе. Ако то успијемо, онда смо показали да ово има смисла и да идуће године, када се поново окупимо, можемо да кажемо да смо нешто успјели“, нагласио је Додик.

Он је констатовао да се у посљедњих пар година у свијету све промијенило и да ће успјети само они који прате те промјене.

„Они који остану заробљени у неким својим ранијим спознајама и идејама, сигурно су губитници“, поручио је Додик.

Предсједник Српске истакао је да је концепт либералне економије у реализацији показао мањкавости.

„Можда је проблем тог концепта економије што је држава скоро искључена из било какве регулације и да слободно тржиште можда није најбољи модел“, рекао је Додик и као примјер навео кризе од 2008. године, због којих се глобална заједница још није стабилизовала и превазишла посљедице.

Он је оцијенио битним овакве скупове на којима би се размијенила мишљења о најповољнијим концептима економије и улози државе у њиховом развоју и примјени.

Додик је данас на Јахорини свечано отворио дводневни пословни скуп „Јахорина економски форум 2017“, који је окупио више од 50 страних и домаћих предавача, као и 300 делегата, гостију и представника медија, а у фокусу ће бити тема унапређење привредног амбијента Републике Српске, али и цијеле БиХ.

Архива