Додик: Огорчен сам због рада правосуђа у случају „Алуминa“

21.04.2017 Актуелно

„Правосуђе је одметнути дио друштвених интереса у Републици Српској и БиХ, служи себи и криминалу, а не правди и правичности, што је доказ и у овом случају. Разумијем раднике „Алумине“ који су изашли и траже да суд поступа у складу са правом и да се не смије угрозити пословање овако важног комбината“, рекао је Додик новинарима, наводећи да није могуће да у Зворнику постоји правосуђе и људи који нису заинтересовани за функционисање „Алумине“.

Он је напоменуо да је спреман да говори да је правосуђе синоним за лоповлук у друштву, јер га допушта или чини.

„Правосуђе је уништено оног тренутка када је међународна заједница истргла одговорност овог система према друштву тако што је формирала Високи судски и тужилачки савјет, гдје судије и тужиоци именују сами себе без икакве одговорности, чиме су створени услови за криминал“, оцијенио је Додик.

Он је навео да је власт у Републици Српској, када је видјела да постоји проблем са управљањем „Алумином“, предузела кораке и предузеће довела у позицију да се ово питање ријеши посредством правосуђа, те елеминисала дотадашњу управу.

„Правосуђе Републике Српске у овом тренутку води неколико процеса. Један је у вези са потраживањима која Укио банка, Литванци и њихове фирме покушавају да докажу на суду, јер им је стечајни управник предузећа ово одбио“, појаснио је Додик.

Он каже да је фирма „Павгорд“ из Фоче уговором откупила потраживања.

„Потребно је било да фирма из Фоче и Укио банка доставе правосуђу доказ о преузимању потраживања. Тај процес је у суду, а у, међувремену, на другој судској инстанци је одлучено да фирма из Фоче има право на хипотеке које су раније дате и због тога су блокирани рачуни „Алумине“ „, рекао је Додик.

Он је нагласио да су, у међувремену, институције Српске подржале рад „Алумине“ и запошљавање нових радника.

„Учинили смо максималан напор да „Алумина“ има најбоље пословне године од када постоји, што је била прошла. Сва питања у вези са блокадом овог предузећа су за правосуђе, које је одметнути дио друштвених интереса у Републици Српској и БиХ“, сматра Додик.

Он каже да је добио писмо од одређене фирме у коме се тражи да предузме неке мјере приликом доношења одлуке у суду о „Алумини“.

„Као предсједник немам право да се мијешам у рад правосуђа, које је, нажалост, у функцији криминала и лоповлука“, рекао је Додик.

Говорећи о Шумском газдинству „Романија“ са Сокоца, Додик је подсјетио да Рајко Булајић није именован за директора овог газдинства.

 

Архива