Додик: Да је БиХ озбиљна земља, Црнадак не би постојао на политичком небу

24.04.2017 Актуелно

„Али, и то ћемо да платимо. Само се не мијешајте у озбиљне државне послове. То је, ипак, за озбиљне људе“, навео је Додик у писму упућеном Црнатку.

Предсједник Српске је истакао да га је прилично изненадила чињеница да му се Црнадак обраћа као предсједнику Републике с обзиром да то ниједном до сада није учинио, иако је било озбиљних повода и разлога за тако нешто.

„Међутим, то је у потпуности у складу са негирањем институција и интереса Републике Српске, што и јесте политика Савеза за промјене, који Вас је и довео у позицију да обављате дужност министра иностраних послова коалиције на челу са Бакиром Изетбеговићем. Да сте министар иностраних послова БиХ, ја бих то сигурно знао, јер бисте ми се као изабраном предсједнику Републике Српске до сада обратили бар пет пута, колико су околности налагале“, оцијенио је Додик у писму.

Додик је нагласио да му се ни овога пута практично не обраћа Црнадак као министар иностраних послова БиХ, већ му у функцији поштоноше просљеђује писмо Министарства иностраних послова Израела, за које, како је нагласио, већ сада зна да је дјело групе људи који нису ни пријатељи Израела, а освједочени су противници Републике Српске.

„У тој завјереничкој групи сте и Ви и контроверзна амбасадорка БиХ у Израелу“, истакао је Додик.

Предсједник Републике је оцијенио да се хајка на човјека који је освједочени пријатељ и заступник Српске свугдје у свијету, гдје као припадник јеврејског народа има приступ, није само питање Црнаткове професионалне срамоте, већ и одсуства било каквог морала и васпитања.

„Ако је покушај дискредитације човјека од 96 година, који не крије ништа, нити има шта да сакрије, Ваш највећи спољнополитички подухват, морам рећи да се то и могло очекивати од човјека Ваших ‘капацитета’ и подршке коју је кроз 200-300 гласова добио на изборима“, поручио је Додик у писму Црнатку.

Он је навео да се то могло и очекивати од шизофрене творевине каква је БиХ, јер да је она иоле уређена земља, „Црнадак свакако не би ни постојао на политичком небу, а о спољнополитичком би могао само да сања“.

„Ви сте, господине Црнадак, обична политичка штеточина која се дрзнула да доводи у питање годинама грађен однос пријатељства и повјерења између Израела и Републике Српске, знајући добро да Израел са БиХ, без Републике Српске готово да и нема никакве односе. Још дрско и безочно у јавности покушавате манипулисати да неко из Бањалуке има проблем са званичницима Израела или обратно“, истакао је Додик у писму.

Он је поручио Црнатку да је све наводне проблеме креирао он и група амбициозних упосленика МИП-а.

„Бојим се да ћете то морати рјешавати управо Ви или неко кога западне јако незахвална дужност да Вас наслиједи“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у писму упућеном министру иностраних послова у Савјету министара БиХ Игору Црнатку.

Архива