Деблокада рачуна „Алумине“ погодује изласку из кризе

28.04.2017 Актуелно

„Ми смо заинтересовани као влада да „Алумина“ функционише, то је наше основно опредјељење“, рекла је Цвијановићева новинарима подсјетивши да ово предузеће запошљава 1.300 радника и да је „Влада тамо већ интервенисала 2013. године“.

Она је додала да је матична фабрика „Бирач“ уведена у стечај и да су већ почели одређени процеси.

„Показало се да фабрика може да функциониише, закључени су дугорочни уговори, а ако је једна фабрика у стечају била способна да закључи дугорочни уговор, то показује да она има капацитет. У међувремену је успјела да запосли 300 нових радника, освоји нове производе и нова тржишта“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада Српске има очекивања од овог предузећа и жели да се та прича што прије заврши, односно да што прије изађе из стечаја и да се ријеше постојеће недоумице.

„Нама су интерес под број један радници, а под број два укупна привредна слика за коју је ‘Алумина’ важна“, нагласила је Цвијановићева.

На питање новинара да прокоментарише дешавања у Робним резервама, с обзиром да им је јутрос искључена струја због дуга, премијер Српске је рекла да је то још једна тема којом се Влада бави низ година.

„Мислим да су грешке направљене у прошлости кад се лутало како организационо да Робне резерве буду успостављене. То су болести које сада преживљавамо“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је истакла да ће Робне резерве постјати у будућности, али да ће бити у једном другачијем облику.

„Биће везане за саму Владу, али и за функцију коју треба да остварују у друштву“, рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да су проблеми у Робним резервама Републике Српске посљедица акумулираних ствари из прошлости.

„Морамо се мало храбрије ухватити у коштац са овим и Влада је тога свјесна“, рекла је Цвијановићева.

Архива