Цвијановић разговарала са Џонсоном: Српска испунила све обавезе о оквиру Реформске агенде

05.04.2017 Актуелно

На састанку, којем је присуствовао и предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, разговарано је о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ.

Предсједница Цвијановић је министра Џонсона обавијестила о економским реформама које је Влада Републике Српске спровела у посљедњем периоду, те динамици реализације мјера које су дефинисане Реформском агендом за БиХ.

Предсједница Владе је овом приликом рекла да је Република Српска испунила све обавезе које је преузела у оквиру Реформске агенде и са жаљењем констатовала да су данашњим гласањем у Представничком дому Парламентарне скупштинеБиХ о Закону о акцизама БиХ,Реформска агенда, и за њу везан аранжман са ММФ-ом, доведени у питање.

На састанку је било ријечи и о сету мјера које Влада Републике Српске спроводи у циљу сузбијања сиве економије, регулативи у области фискалне политике, те кључним програмима који се реализују у правцу стварања услова за унапређење пословног амбијента и стимулисања развоја приватног предузетништва.

У разговору са министром иностраних послова Велике Британије наглашена је добра сарадња влада Републике Српске и ФБиХ на уједначавању закона и доношењу сличних рјешења у економској области.

Предсједница Цвијановић је поновила да ентитетске владе треба да буду мотор кретања у БиХ, као носиоци развоја, обавеза и уставних овлаштења и свих питања релеватних за живот грађана.

„Велика Британија показује интерес за наш европски пут, а налази се на излазним вратима. Била је и шала министра Џонсона да нам праве мјесто да лакше уђемо у ЕУ“, рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву након сусрета са британским шефом дипломатије.

Tакође, на састанку је било ријечи и о актуелним безбједносним темама, са освртом на тероризам као пријетњу на глобалном нивоу.

Према њеним ријечима, Џонсон је на састанку у Сарајеву, којем је присуствовао и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, показао интерес за стварни живот у БиХ.

„Сусрет је био прилика да укажемо на то да су наша кретања која остварујемо на нивоу ентитета блокирана на нивоу БиХ јер нема парламентарне већине и ниво БиХ не показује капацитет, интегритет и кредибилитет“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је током састанка наглашено да реформе које се предузимају на нивоу ентитета бивају осујећене са нивоа БиХ, што отежава тај процес.

„Сарадња ентитета ће бити настављена. Разумијемо улогу Велике Британије. Иако нису чланица ЕУ они имају апсолутно интересовање за све што се дешава на западном Балкану и то нам је министар Џонсон јасно и отворено рекао“, навела је Цвијановићева.
Она је додала да је разговор са британским министром био интересантан због његовог виђена будућности ЕУ.

„Не спадам у ону врсту политичара који воле памфлете и причају о кретању ка ЕУ, а не разумију шта се дешава са ЕУ. И велики је ударац за ЕУ, у ону коју ми желимо да уђемо, да из ње излазе поједине моћне чланице као што је случај са Британијом“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о најављеној конференцији о западном Балкану у Лондону 2018. године, Цвијановићева је указала да се, нажалост, читав регион третира на политички начин и да се премало пажње придаје могућностима у економском смислу.

„Ту нисмо добили довољну подршку, првенствено земаља Запада које нас покушају подстаћи на европском путу. Увијек смо посматрани кроз призму политике, а никада кроз призму наших потенцијала“, рекла је предсједник Владе Републике Српске.

Цвијановићева је навела да је представљајући потенцијале Републике Српске истакла да је хидропотенцијал експлоатисан са 30 одсто, те да је преосталих 70 одсто отворено за улагања.

„И у склопу тих 30 одсто у стању смо да произведемо вишкове и продајемо електричну енергију. Ту је и област пољопривреде којој треба системски приступити и када је ријеч о спољним улагачима, али и шумарство, руде и друге сировине“, напоменула је она.

Цвијановићева је Џонсону представила и реформе које су спроведене у оквиру унапређења пословне климе у Републици Српској.

 

Архива