Cтрадање у Јасеновцу ce не би догодило да су Срби 1941. имали Републику Српску

23.04.2017 Актуелно

„Да смо 1941. године имали Републику Српску не би доживјели Јасеновац. Зато је Република Српска и створена“, рекао је Додик у Доњој Градини, највећем стратишту система концентрационих логора Јасеновац,.

Он је истакао да је Република Српска одговор и зов Срба за слободом, не само ове генерације и генерације која ју је створила, него и многих далеко у историји који су, само зато што су Срби страдали у различитом времену и поднијели жртву да би се овдје очувала бит овог народа.

Додик је истакао да Јасеновац треба обиљежити као мјесто геноцида, јер ту нису страдале жртве рата него 500.000 Срба, неколико десетина хиљада Јевреја и Рома.

„Република Српска је усмјерена ка градњи мира и стабилности. Српска нема намјеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, него да буде дио свијета и да гради трајни мир, али тражимо да се Јасеновац обиљежи као мјесто геноцида“, рекао је Додик након комеморације страдалима.

Додик, који је рођен недалеко од овог мјеста, каже да му се чини да је „рођен са јасеновачким страдањем“ и да је од првих дана када је могао нешто да научи памтио приче о Јасеновцу, а неки његови преци овдје су завршили.

„Ово је мјесто у коме су многи ове упокојене гробнице очекивали као спасење. Живјети у логору у Јасеновцу на хрватској страни било је горе него смрт. Зато су многи страдање и смрт схватали као своје спасење“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да на причи о Јасеновцу живи свој живот и никада неће моћи да разумијем и схвати како су Срби могли себи да допусте да се страдање догоди, како постоје људи који су могли то да ураде, те да и послије страдања ово мјесто одмах не буде обиљежено.

„Како смо могли дозволити да нас потисне идеологија која је ишла за тим да не прикаже страдање Срба као геноцид, него сада дозвољава некима који су сљедбеници злочинаца да овдје причају да се ради о жртвама рата изједначавајући једнако страдање на свим странама“, рекао је Додик.

Он је упитао запшто у том рату никада није партизанска или било која, па и српска страна, покушала да ослободи ове људе-паћенике, него је све трајало до неколико дана пред капитулацију Њемачке.

„О Јасеновцу и том страдању све је речено. Ја готово немам шта да кажем. Могу да заћутим, а опет сам огорчен чињеницом да мало људи осим нас директних потомака зна о Јасеновцу и да тек посљедњих година покушавамо да пробијемо
ту причу“, рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјећа да су Срби у прошлом вијеку, у Првом и Другом свјетском рату, и касније у ратовима поводом распада бивше Југославије били најстрадалнији народ на овим просторима.

„Прошли вијек је био вијек нашег страдања, а овај вијек мора да буде вијек нашег окупљања, не зато да би другима учинили било какав ‘реванш’ или нешто друго, него да нам се никада више овакво нешто не деси“, каже Додик.

Додик је истакао да ће онима који не разумију зашто се десило распад Југославије, рећи да је Република Српска створена због тога да Срби буду слободни.

„За нас нема слободе без државе“, рекао је Додик и додао да Српска опстаје у готово немогућим условима да преживи околности у којима се налази.

Према његовим ријечима, Република Српска је синоним за српску слободу и они је се не могу одрећи. „Постоје они који не желе да је виде и они су близу оне стране која је овдје нас убијала, која нас је побила, која није дозволила ни да дјеца овдје остану жива“, каже предсједник Српске.

Додик је указао да је у Јасеновцу био једини логор за дјецу, а овдје није важило чак ни оно што је усташки вођа Анте Павелић и НДХ тражили трећину расели, трећину покрсти, а трећину побиј, него је за дјецу важило само „прекрсти и побиј“.

„Није ни чудо што у муку живимо све ове године. Овдје у Градини обиљежавамо Јасеновац који се налази са друге стране ријеке на хрватској страни. Хрватска држава дозвољава да се онај усташки поклич под којим је убијено 500.000 Срба се налази на мјесту гдје је био концентрациони логор“, рекао је Додик.

Он истиче да зато ни Срби из Хрватске не дозвољавају да буду дио званичне церемоније хрватске државе.

„Овдје све сто је Српско је привођено, овим путевима свођено и пребачено преко ријеке да би било побијено… било шта ко или само да су Срби. Људи су толико година прижељакивали да се укопају, да буду убијени, а не да живе живот гори од смрти“, рекао је Додик.

Он је позвао све у Републици Српској да се окупе око страдања које је српски народ доживио у историји.

„Ми морамо да поштујемо страдања других народа. И други су страдали, али некако страдања Срба су изгубљена, можда и због нас самих што нисмо успјели да очувамо довољно пажње и концентрације да то обиљежавамо“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су се Срби увијек само борили за слободу и да нема у историји забиљеженог освајачког похода Срба.

„Ако су ишли ван Србије, на неке друге просторе, онда су доносили слободу другима. Тако је било и са Словенијом, Хрватском, Македонијом и другим просторима, па и БиХ, гдје су Срби до краја Другог свјетског рата били припадници антифашистичких јединица на овим просторима“, рекао је Додик.

Он је указао да су се други народи само прикључили онда када су видјели ко ће бити побједник и то крајем 1944. године и на томе изградили своју равноправност коју су им Срби великодушно дали као несумњиви побједници.

Додик каже да Срби не желе никоме лоше, али не могу бити сигурни да је БиХ мјесто које ће заштитити Србе.

„Мјеста која штите Србе су Република Српска и Србија. Наша оријентација је да више никоме не дозволимо да нас побије и да бранимо своје. Без обзира колико неко био силан или моћан, воља народа увијек и у свему побјеђује“, рекао је Додик.

Он каже да је захвалан премијеру Србије Александру Вучићу за поруке о томе да више никада неће бити „Олује“ и других страдања која су нам се десила.

„То се неће десити јер Србија има легално и легитимно право да брани и одбрани слободу свог народа. Република Српска неће и не може да дестабилизује никог, али желимо да видимо моћну и јаку и Србију и Републику Српску. Зато нека живи Србија и Република Српска и српски слободарски народ, ма гдје он био“, рекао је Додик.

У Спомен-подручју Доња Градина данас је служен парастос за све невино страдале жртве српског, јеврејског и ромског народа у усташком концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Парастос за српске жртве на гробном пољу „Храствои“ служио је Његова светост патријарх српски Иринеј, а потом су упућене молитве на јеврејском и ромском језику у помен страдалницима.

Парастосу су присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници дипломатског кора, те велики број грађана, међу којима је пуно ученика, као и потомци страдалих у јасеновачком логору

Архива