Bладавина права, добро управљање и јачање привреде стални приоритети за Српску

20.04.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у многим областима, али да су, упркос томе, институције Републике Српске стабилне и извршавају своју улогу.

Током састанка са извршним директором Свјетског јеврејског конгреса Робертом Сингером у Њујорку, предсједник Владе Српске је нагласила да српски и јеврејски народ дијеле дугу историју страдања и да их спајају дубоке и нераскидиве везе.

Она је захвалила за подршку коју је Свјетски јеврејски конгрес у САД пружио Републици Српској претходних година, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Саговорници су размијенили мишљење и о положају јеврејске заједнице у Републици Српској, те изразили задовољство што се у Српској обнавља јеврејски духовни живот и активно ради на изради пројеката с циљем очувања њихове културе и традиције.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој, економској и безбједносној ситуацији у Републици Српској и БиХ, као и могућностима за јачање сарадње са Свјетским јеврејским конгресом, те унапређењу институционалних односа Републике Српске и Израела.

Свјетски јеврејски конгрес је међународна организација која представља јеврејске заједнице и организације из више од стотину земаља широм свијета, а кроз своје дјеловање сарађује са владама и различитим међународним организацијама у циљу промовисања идеје дијалога и сарадње међу народима.

Роберт Сингер, који је годинама радио на високим позицијама у кабинету израелског премијера, за извршног директора Свјетског јеврејског конгреса именован је 2013. године.

Састанку је присуствовао и представник Свјетског јеврејског конгреса у Хрватској Ернест Херзог.

Архива