Обезбиједити довољне колилчине шумских дрвних сортимената

13.04.2017 Актуелно

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић рекао је да је на састанку закључено да се морају у потпуности поштивати уговори који буду потписани са дрвопрерађивачима.

„Реализација уговора ће се пратити на мјесечном нивоу, а предузеће ‘Шуме Републике Српске’ ће о овоме информисати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које ће о свему обавијестити Владу Српске“, рекао је новинарима Зубић, након састанка представника власти и дрвопрерађивача.

Он је нагласио да је неопходно наставити и са нивелацијом критеријума за расподјелу шумских дрвних сортимената и побољшањем њихових квалитета.

„На састанку је закључено да је потребно обезбиједити бољу контролу на свим нивоима да би била спријечена и заустављена крађа шуме, те да се мора зауставити препродаја шумских дрвних сортимената. Сви који оснивају дрвопрерађивачке фирме морају претходно имати одређене консултације са надлежним институцијама да би били укључени у снабдијевање шумским сортиментама“, додао је Зубић.

Он је навео да је затражено и да радници „Шума Републике Српске“ буду више одговорни у заштити шума.

Директор „Шума Републике Српске“ Ристо Марић рекао је да је ово предузеће расподјелу шумских сортимената вршило на основу критеријума Владе Републике Српске.

„Ови критеријуми биће дорађени да би било квалитетније снабдијевање дрвопрерађивача. ‘Шуме’ ће све учинити да буде спријечена продаја и препродаја шумских дрвних сортимената, а да предузеће није регистровано за њихов извоз“, навео је Марић.

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник сматра да критеријуми за расподјелу шумских сортимената морају бити нивелисани да би процес био правичан, а дрвопрерађивачи задовољни.

„Дрвопрерађивачи сматрају да одређени недостаци морају бити отклоњени. Немогуће је толерисати да се неко ко купује шумске сортименте не бави њиховом прерадом, него их препродаје, што мора бити заустављено“, рекао је Шиник.

Он је изразио задовољство због данашњег састанка са представницима институција власти Српске.

Састанку су присустовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Жељка Цвијановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министри – чланови Одбора за привреду и финансије Владе Српске, менаџмент „Шума Републике Српске“, те представници републичке Привредне коморе.

Организатор састанка било је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Архива