Кошарац: Посланици СНСД-a не бојкотују рад Представничког дома

07.03.2017 Актуелно

„Разлог за то је што Колегијум Представничког дома, односно парламентарна већина, нису прихватили наш захтјев који је исти као и онај који смо навели 16. фебруара, када је сједница прекинута. Једноставно, ми сматрамо да не постоје демократски услови да се ова сједница одржи, јер је криза данас много већа него прије 15-ак дана с обзиром на то да је пред Међународним судом правде у Хагу у међувремену поднесен нелегитиман и нелегалан захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије“, истакао је Кошарац.

Он сматра да је тим потезом бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић блокирао рад Предсједништва БиХ, те покушао да понизи рад МИП-а БиХ.

Клуб посланика СНСД-а, истиче Кошарац, нема намјеру да блокира рад парламента БиХ, што им спочитавају како политчке структуре из Федерације БиХ, тако и Савез за промјене.

Према његовим ријечима, одлука СДС-а да његови посланици данас присуствују сједници Представничког дома, а да не гласају представља јефтин покушај правдања јавности Републике Српске за произведено нејединство, посебно приликом усвајања посљедњих закључака Народне скупштине Републике Српске.

„С друге стране, Савез за промјене на тај начин покушава да ојача свој однос према лидеру СДА. Да је тако, свједочи и понашање министара из реда српског народа у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића и Драгана Мектића који долазе на сједнице и гласају, а Младен Босић и његова екипа долазе у парламент, али неће да гласају“, наводи Кошарац.

Он је истакао да Босић има претензије да кризу са институција БиХ пренесе на институције Републике Српске, причајући неаргументовано да Народна скупштина Републике Српске позива српске представнике у заједничким институцијама БиХ на бојкот и блокаду.

„Шаровић потпуно јасно трчи у загрљај и све јаче грли Бакира Изетбеговића… Истовремено, Мектић слијепо слуша /шефа ОБА БиХ Османа Мехмедагића/ Осмицу и покушава да посвађа руководства Србије и Републике Српске“, нагласио је шеф Клуба посланика СНСД-а.

Он је оцијенио да то довољно говори о политици СДС-а и понашању у заједничким институцијама БиХ.

Кошарац је цитирао шести закључак Народне скупштине Републике Српске чиме је доказао да из ове институције нема позива ни на бојкот ни на урушавање дејтонских институција БиХ, као што је то јуче тврдио Босић.

„Политика предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика и политика Бакира Изетбеговића је дијаметрално супротна, и неистину говоре сви они који тврде супротно. СНСД све вријеме чува, поштује и брани интересе Републике Српске, што, нажалост, Савез за промјене не чини“, навео је Кошарац.

Архива