Руси веома желе да раде са Републиком Српском

02.03.2017 Актуелно

Додик је у интервјуу за руску агенцију „Тас“ рекао да Република Српска традиционално има добре односе са Руском Федерацијом, у пословној, политичкој, културној и спортској области, што је за Српску веома важно.

Он је истакао да Русија разумије сложеност политичке ситуације у којој је Република Српска и да подвлачи неопходност поштовања међународног права.

„На жалост, свједоци смо тога да је Запад нарушио међународно право, прије свега у вези са Дејтонским споразумом, секундарним правним актима, који подржавају само једну страну у БиХ, муслиманску“, рекао је предсједник Српске, додајући да је међународни уговор ревидиран без процедура предвиђених за то.

Додик је истакао да се Русија увијек придржавала тога да треба поштовати слово међународног уговора, а не наметати рјешења на основу „духа Дејтонског споразума“, односно његовог тумачења, које је неприхватљиво за све у БиХ.

„То је највише што можемо да очекујемо од тако велике силе, каква је без сумње, Русија и ми смо захвални за то“, рекао је Додик.

Што се тиче економске сарадње, Додик је истакао да Русија има значајно присуство у Републици Српској, а као примјер је навео компанију „Зарубежњефт“, која реализује озбиљан пројекат производње моторних уља и ствара дистрибутивну мрежу за нафтне производе.

Он је подсјетио да та компанија ради у Српској од 2008. године и то веома успјешно, без обзира на све изазове и тешкоће савременог нафтног тржишта.

„Пројекат је због пада цијена нафте могао да буде угрожен, али ја са задовољством истичем да су људи из компаније уз помоћ руске владе нашли начин да сачувају производњу и радна мјеста у Републици Српској, што ми посматрамо као дјелотворан примјер односа према нама“, рекао је Додик.

Он је истакао да постоји још много других заједничких пројеката, те да је за воћарство Републике Српске веома важна могућност изласка на огромно руско тржиште.

„Важно је да економска сарадња расте сваке године и успостављају се везе између људи, који реализују нове пројекте“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је несумњива симпатија и љубав Републике Српске према Русији, према православљу, славенском свијету и да се Српска увијек узда у Русију у свему што ради.

Коментаришући залагање Русије да се затвори Канцеларија високог представника /ОХР/, Додик је истакао да је давно рекао да та канцеларија више није потребна те да му је драго да чује да и Русија има исти став, али да и све више европских земаља подржавају такав став.

„Знате ли колико је овде маскараде и погажених принципа? БиХ се креће према ЕУ, дошла је до тачке када се рјешава хоће ли постати кандидат за чланство у ЕУ. Али, с друге стране, сви европски стандарди указују да у ЕУ могу ући само суверене државе, а БиХ је земља која је под протекторатом“, рекао је Додик.

Он је запитао, како се може ући у ЕУ, имајући високог представника, када је улазак у ЕУ одлука народа суверене државе.

Предсједник Српске је подсјетио да је Венецијанска комисија Савјета Европе још 2005. године саопштила да БиХ треба да се одрекне високог представника ако хоће да уђе у ЕУ, али да се сада о томе ћути и да се већ 12 година задржава укидање ОХР-а.

„Сада је циљ високог представника да изимшља за нас приједлоге, које је просто немогуће испунити. Онда он може да се правда да ми не извршавамо његове задатке. У суштини, он се чврсто држи своје високе плате која мјесечно износи 24.000 евра, плус плаћени трошкови“, рекао је Додик.

Он је навео да високи представник ни у БиХ, а ни у својој земљи не плаћа порез, због чега је спреман да стално пише негативне извјештаје, како би што дуже заџао свој положај, али да он вјерује да ће томе ускро доћи крај.

Архива