Марко Видаковић: СДС само обмањује јавност у Српској

03.03.2017 Актуелно

Видаковић је подсјетио и да је Звиздић том приликом изјавио да не постоји технички мандат Савјета министара те да Савјет министара и сви министри у Савјету министара раде и да су потпуно посвећени својим приоритетима, а ревизију пресуде и сва догађања око ревизије је назвао „ситницом“ те да је по њему Савез за промјене донио храбру и веома мудру политичку одлуку.

„Назвати „ситницом“ неовлаштено и незаконито покретање ревизије, неуставно и ванинституционално дјеловање, кршење Устава БиХ и Дејтона, узурпацију и приватизацију институција је, у најмању руку, крајње лицемјерно. Оштра подметања бошњачке политичке елите, захтијевају и оштар одговор министара из Републике Српске који су учествовали на посљедњој сједници Савјета министара, а који о овоме ћуте и изгледа рачуне полажу неком другом, а не грађанима Републике Српске“, изјавио је Видаковић.

Он је рекао и да јавност у Српској тешко може пронаћи замјерку у начину на који је у посљедњем периоду наступао предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, па и министар спољних послова господин Црнадак, али да је, како каже, очигледно да је СДС оставио Иванића самог на цједилу.

„Они су, учествујући на сједници, отворено и нескривено погазили закључке Народне скупштине Републике Српске. То нису закључци неког појединца, већ највише законодавне институције Републике Српске. Онај ко не поштује закључке и одлуке Парламента Српске, он не поштује и понижава Републику Српску и њене грађане“, додао је Видаковић.

Видаковић, који је и народни посланик, нагласио је да је био изненађен чињеницом да представници опозиције на Посебној сједници НСРС нису били спремни усвојитити закључке, иако су учествовали у сазивању и дефинисању саме сједнице.

Видаковић је додао и да је неистина то што представници опозиције тврде да су, како каже, представници већинске воље у Републици Српској, тражили блокаду заједничких институција БиХ.

„Тражили смо да се пронађе механизам по којем би се на дневни ред коначно ставила питања која су од виталног значаја за Српску, као што су на примјер ревизија, одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, питања имовине и примјена усвојеног механизма координације. Ипак, они такве теме попут ревизије, одласка страних судија из Уставног суда БиХ, питање имовине и механизма координације очигледно сматрају небитним, па су на посљедњој сједници, између осталог, расправљали о за њима битнијим темема као што су конвенције о тонажи бродова и спречавању судара на мору“, закључио је Видаковић.

Архива