Посјету Русији предсједник Додик оцијенио веома успјешном

04.03.2017 Актуелно

„То је састанак у континутитету који је потврдио наше добре односе, а прије свега, разумијевање Русије за конкретну ситуацију код нас. Веома је важно да Русија буде посвећна и укључена у примјену Дејтонског споразума. Русија је свјесна да је дошло до значајног кршења Дејтонског споразума и то је рекао и сам Лавров“, рекао је Додик по доласку из Москве у Београд.

Он је истакао да је исказана веома јасна политичка подршка Русије која се манифестује прије свега у поштивању међународног споразума који се зове Дејтон.

Додик је рекао да Русија апсолутно подржава Републику Српску као легитимну и легалну са својим правима предвиђеним у Дејтону онако како пише, а не онако како то неко жели и тумачи.

„Они су и раније подржали референдум о Дану Републике Српске што говори о томе да они као чланице Савјета за имплементацију мира сасвим добро разумију да је дошло до злоупотребе процедура у оквиру Уставног суда како би се одузело Републици Српској право да слави свој дан“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Русија тако разумије и ову ревизију пресуде Међународног суда у Хагу, која ионако није била легална и онда када је Суд то раније прихватио, а поготово је сада нелегитимна зато што о томе није проведена никаква процедура.

„То изазива забринутост код саме Русије због кршења процедура, узурпације права и умањења права Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је навео да је Русија потврдила заинтересованост за економско присуство у Републици Српској, али и за његово даље проширење.

Додик је рекао да је исказана заинтересованост Русије и за ширење сарадње у области културе, као и за школовање студената из Републике Српске.

„Ових дана сам тамо срео многе наше младе људе који студирају различите факултете, а већ ‘Зарубежњефт’ и компаније које су присутне у Републици Српској преузимају и стипендирају студенте који студирају у Русији, не само у Москви него и у неким другим градовима“, рекао је Додик.

Он је истакао да је важно што је разговарано и о изградњи руског православног центра у Бањалуци.

„Видим да на највишем нивоу о томе постоји заинтересованост у Русији и на нама је сада да то имплементирамо и да наредних дана обезбиједимо локацију и ријешимо имовинске односе да бисмо могли то убрзано да урадимо“, рекао је Додик.

Архива